Bild: Turcima neće biti odobren bezvizni režim u EU prije 2017.

merkel davutoglu

Njemačka vlada ne očekuje da će Turcima biti omogućen bezvizni režim u Evropskoj uniji prije 2017. godine jer Ankara neće ispuniti uslove za to do kraja ove godine, navele su u ponedjeljak njemačke novine Bild riječi vladinih izvora u Berlinu.

Glasnogovornica njemačke vlade nije bila odmah dostupna radi komentara.

Turska i EU raspravljaju o viznoj liberalizaciji od 2013. i saglasili su se u martu da nastave s radom na omogućavanju bezviznog režima u okviru sporazuma o zaustavljanju priliva ilegalnih imigranata iz Turske u EU. Evropski zvaničnici i diplomati tvrde da će EU propustiti rok do kraja juna zbog spora u vezi s turskim antiterorističkim zakonom.

Turska vlada tvrdi da je već ispunila kriterije EU za bezvizni režim.

Anketa instituta Forsa za njemačke novine Handelsblatt pokazala je da se skoro dvije trećine Nijemaca ne slaže sa sporazumom EU i Turske koji je imao za cilj učvrstiti popularnost kancelarke Angele Mrrkel ugrožene zbog njene liberalne politike prema migrantima.

Na pitanje objavljeno u njemačkim novinama Handelsblatt “Da li smatrate da je politika Merkel prema Turskoj ispravna?”, 59 posto ispitanika je izjavilo “ne”, dok je 31 posto odgovorilo “da”.

Anketa je pokazala da 44 posto Nijemaca želi da Merkel ostane kancelarka nakon nacionalnih izbora 2017. godine, a 47 posto to ne želi, prenosi agencija Reuters.