Tinejdžer u zatvoru zbog terorističkih prijetnji na Facebooku

isil facebook
Jedan od postova na Facebooku

Devetnaestogodišnjak u Danskoj je osuđen na zatvorsku kaznu zbog terorističkih prijetnji koje je iznosio na Facebooku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sud je tinejdžera iz grada Aarhusa proglasio krivim zbog, kako se navodi, podrške terorističkim aktivnostima koju je izražavao putem Facebooka.

Kako navodi danski “DR”, tinejdžer je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora.

Kako je navedeno u presudi, 19-godišnjak je na Facebook postavljao video-snimke terorističke grupe ISIS i prikazivao scene ubistava.

U komentarima uz video snimke je pisao prijeteće poruke na engleskom i arapskom jeziku, upućene “nevjernicima”, “lažnim muslimanima” i “špijunima”.

“Nož će stići svakog od vas i vaše glave će se kotrljati ulicom. Ne možete se sakriti od nas”, napisao je tinejdžer ispod jednog video-snimka.

Advokat koji je zastupao tinejdžera je tvrdio da su snimci i komentari postavljeni na Facebook grupu koja je, kako je rekao, zatvorena i koja ima samo 11 članova.

Dodao je kako poruke nisu imale za cilj da šire strah u društvu.

Tinejdžer je tvrdio da su njegove poruke bile usmjerene samo prema ljudima koji vrijeđaju islam i muslimane.

Devetnaestogodišnjak je državljanin Danske libanskog porijekla.

Tužilac Torben Thygesen je kazao da odluka suda u ovom slučaju šalje veoma važnu poruku svim građanima u Danskoj, ali i šire.

“Ovo nam pokazuje da svaka osoba mora biti svjesna da ono što stavlja na internet, i ovakve izjave, može izazvati i određene posljedice”, kazao je Thygesen.