Promovirana knjiga o jednom od najuglednijih Tuzlaka

islamska apologetika

Vahid efendija Fazlović, tuzlanski muftija, promovirao je danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svoju knjigu pod nazivom “Islamska apologetika Abdurahmana Adila Čokića”, koja se bavi likom i idejama ovog uglednog Tuzlaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftija Fazlović izjavio je da ga je dok je istraživao islamsku misao 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća privukao Čokićev opus vjersko-teološke misli, koja je predstavljala pionirske korake tog doba.

“Abdurahman Adil Čokić bio je jedan od najuglednijih bosanskih učenjaka tog doba. Možemo kazati da pripada enciklopedistima islamske misli, koji je ostavio tragove u islamskim, društvenim i prirodnim naukama. Nastojao je ponuditi odgovore na brojne dileme, a dao je i doprinos razvoju nacionalnog osjećanja Bošnjaka u vrijeme kada su se naši učenjaci osamostaljivali i nisu bili više samo prevodioci nego i autori”, rekao je muftija Fazlović.

islamska apologetika3

Promotor knjige profesor Ismet Bušatlić je rekao je da su u vrijeme kada su brojne institucije iz osmanskog perioda na koje smo bili navikli prestale da postoje, ovaj narod spašavali ugledni pojedinci i porodice.

“Za Mostar to su bili Džabići, za Žepče i Tešanj porodica Muftić, za Travnik tog vremena Korkuti i tako širom Bosne i Hercegovine. Porodica Čokić obilježila je svojim porijeklom dokle smo stigli, a svojom mišlju dokle smo dobacili u tumačenju islama. Čokići su znali ko su i znali su u tom prelaznom vremenu šta im je raditi, pa su to i činili u različitim poljima. Hrabrost je da su izdavali svoj list ‘Hikmet’, a cijela Islamska zajednica BiH do 1933. godine nije imala svoje glasilo. Ono što su Čokići činili, zanimljivo je teolozima i šerijatskim pravnicima, a njihova djela mogu se od korice do korice čitati sa zanimanjem”, naveo je Bušatlić.

Pojašnjavajući da je Abdurahman Adil bio najmlađi od trojice braće, Bušatlić je istaknuo da je zajedno sa braćom igrao važnu ulogu u Islamskoj zajednici i društvu.

islamska apologetika1

“Ovo je knjiga o čovjeku koji je razumijevao društvene promjene, tokove i procese, te turbulencije sa kojima su se susretali muslimani i islamska misao nakon Osmanskog carstva”, rekao je Bušatlić.

islamska apologetika2

Profesor Enes Karić, također promotor, izjavio je da je ovo monografija o jednoj temi i islamskoj apologetici Abdurahmana Adila Čokića, koja obuhvata period između dva svjetska rata.

“U njegovim djelima vidljivo je kako je Islamska zajednica stasavala. Porodica Čokić uređivala je ‘Hikmet’ od 1929. do 1936. godine, a ova knjiga doprinijet će da se vidi jedna od najznačajnijih tuzlanskih porodica. Važno je naglasiti da je Abdurahman Adil bio školovan, te da se temeljito bavio islamskim naukama i tumačenjem Kur´ana, ali nije bio ni isključivo za islamsku tradiciju, niti za islamski modernizam, nego je težio njihovoj sintezi”, naveo je Karić.