Poslanici PDPSBiH ogorčeni zbog izostanka TV prijenosa sjednice

predstavnicki dom parlament psbih (20)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a na dnevnom redu je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Predloženom dopunom predviđa se da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na svojim aktima koristi pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Zbog problema u sprovođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH u vezi sa obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Zajednički kolegijum oba doma parlamenta BiH obavezao je Sekretarijat parlamenta da pripremi izmjene i dopune ovog zakona u dijelu koji se odnosi na upotrebu pečata Agencije za potrebe Komisije.

Na dnevnom redu je i razmatranje u drugom čitanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma.

Prema prijedlogu Komisije, u sastavu Savjeta ministara trebalo bi da bude najmanje 40 odsto lica oba pola, a ova odredba primjenjivala bi se nakon opštih izbora u BiH 2018. godine.

Početak sjednice rezervisan je za poslanička pitanja, a predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najavio je da će poslanici SNSD-a pokrenuti raspravu o jednostranoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o programu obrade podataka popisa stanovništva.

Nezadovoljstvo zbog TV prijenosa

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučili su danas na početku sjednice u Sarajevu da tačku dnevnog reda poslanička pitanja odgode za narednu sjednicu, jer nije obezbijeđen direktan TV-prenos, kako to Poslovnik o radu ovog doma nalaže.

Poslanik SNSD-a u Dušanka Majkić, komentarišući ovaj problem, založila se za javnost rada parlamenta, ističući da poslanici postavljaju pitanja ne zbog sebe nego u interesu javnosti, odnosno da bi stanovnici mogli u direktnom TV-prenosu sjednice da čuju odgovore članova Savjeta ministara BiH.

Ona smatra da nije u redu da BHT danas nije obezbijedila direktan TV-prenos.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović smatrao je da je riječ o nesporazumu u komunikaciji službi Parlamenta sa BHT, i da ovu tačku treba odgoditi za narednu sjednicu, što je i prihvaćeno.