Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šveđani objavili spisak za duele s bh. rukometašima

Ola Lindgren Stafan Olsson33

Ola Lindgren i Stafan Olsson, selektorski dvojac Švedske rukometne reprezentacije, objavio je spisak od 16 igrača na koje će računati u baražu za Svjetsko prvenstvo 2017. u Francuskoj protiv BiH.

Pogled na spisak dovoljno govori koliko je Šveđanima stalo da prođu baraž i plasiraju se na Svjetsko prvenstvo. Stručni štab se odlučio vratiti iskusnog desnog beka Kima Anderssona (33), koji se nakon dosta problema sa povredama skrasio u Ystadu, gdje je počeo karijeru i gdje se ne mora previše fizički trošiti. Stoga će vjerovatno biti sto posto spreman za baraž protiv BiH.

“Andersson je u olimpijskim kvalifikacijama pokazao da i dalje može igrati na najvišem nivou. Stoga će on zajedno sa Johanom Jakobssonom, našim najboljim igračem na nedavnom Evropskom prvenstvu, činiti tandem na desnom beku”, rekao je Lindgren za zvanični portal Rukometnog saveza Švedske i nastavio:

“Idemo u baraž protiv BiH i na Olimpijske igre u Rio de Janeiru sa velikim samopouzdanjem. Posljednjih nekoliko mjeseci smo potvrdili da možemo igrati s najboljim svjetskim reprezentacijama. Stoga je naš cilj jasan, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo i medalja u Riju.”

Šveđani će pripreme za baraž početi 7. juna u Vaxjou, gdje će pet dana kasnije ugostiti bh. tim. Revanš je na program u15. juna u sarajevskoj Skenderiji.

S kakvim rivalom će imati posla izabranici Dragana Markovića najbolje ilustruje podatak da je Švedska ima pet naslova šampiona svijeta i četiri Evrope. Jedino zlato koje joj nedostaje je ono sa Olimpijskih igara, igrali su četiri finala i sve izgubili, tako da imaju četiri olimpijska srebra.

Švedski selektorski tandem Lindgren i Olsson odlučio je pozvati sljedeće igrače: golmani: Mattias Andersson (Flensburg, Njemačka), Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen, Njemačka); krila: Fredrik Petersen (HK Malmo), Jerry Tollbring (IFK Kristianstad, Švedska), Niclas Ekberg (Kiel, Njemačka), Mattias Zachrisson (Fuchse Berlin, Njemačka); bekovi: Markus Olsson (Skjern, Danska), Jonathan Stenbacken (Lemgo, Njemačka), Jim Gottfridsson (Flensburg, Njemačka), Jesper Konradsson (Alignsas), Kim Anderson (Ystad), Johan Jakobsson (Flensburg), Lucas Nilsson (Ystad); pivoti: Andreas Nilsson (MVM Veszprem, Mađarska), Jespre Nielsen (Fuchse Berlin, Njemačka) i Tobias Karlsson (Fklensburg, Njemačka).

S obzirom da Švedsku ovog ljeta čekaju i Olimpijske igre Lindgren i Olsson objavili su i rezervni spisak igrača na kojem se nalazi 12 igrača. Oni će svoju šansu čekati iz prikrajka i među putnike za Rio “uletjeti” samo u slučaju nečije povrede sa spiska od 16 imena.

Nakon baraža sa BiH, jedna od najtrofejnijih rukometnih reprezentacija svijeta imaće slobodno do 27. juna kada će se ponovo okupiti i početi pripreme za Rio 2016. Švedska će na olimpijskom turniru igrati u grupi B sa Poljskom, Slovenijom, Brazilom, Njemačkom i Egiptom i braniti srebro osvojeno prije četiri godine u Londonu.