Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Trump je fašista”: Protivnici Donalda Trumpa sukobili se s policijom

Albuquerque

Protivnici Donalda Trumpa sukobili su se sa američkom policijom u Albuquerqueju, gdje je potencijalni predsjednički kandidat republikanaca imao predizborni miting.

Policija je upotrijebila biber-sprej i uhapsila najmanje jednu osobu, prenijela je Russia Today.

Demonstranti, koji se protive Trumpovoj predsjedničkoj nominaciji, palili su majice i bacali plastične boce na policiju. Oni su pokušali da obore barikade i odbili naređenje snaga reda da se raziđu.

Policijaci su primjenom sile udaljili neke od najaktivnijih demonstranata.

Protest je održan nedaleko od lokalnog kongresnog centra, gdje su se hiljade Trumpovih pristalica okupile da bi čule svog kandidata.

Njihovi protivnici nosili su transparente sa porukama “Trump je fašista” i “Čuli smo dovoljno”, prenosi AP.

Trump je rekao da njegovi protivnici treba da se “vrate kući svojim mamama” i da neka “djeca” koja su došla na protest “još nose pelene”.

Albuquerque je bio prva stanica Trampove turneje po državi Novi Meksiko, u kojoj živi najveća hispano populacija u čitavoj zemlji.

Trump je tokom mitinga u Albuquerqueju kritikovao guvernera ove američke savezne države i rastući broj građana koji koriste bonove za hranu.

U međuvremenu, Trump je pobijedio na stranačkom glasanju u državi Washington i sada mu je potrebno još samo nekoliko desetina delegata da bi stigao do broja 1.237, što mu osigurava nominaciju za predsjednika SAD.