Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak na inauguraciji Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu

Crnadak – Grupa prijatelja BiH EP 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak prisustvovao je danas, prvog dana dvodnevne posjete Briselu, inauguraciji i prvom sastanku Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu.

Ministar Crnadak se obratio učesnicima sastanka i tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog formiranja Grupe prijatelja BiH, uz ocjenu da njeno formiranje dolazi u pravom trenutku, u trenutku kada BiH očekuje da Vijeće Evropske unije razmotri zahtjev BiH za članstvo u EU s pozitivnim ishodom i proslijedi ga Evropskoj komisiji, i izrazio nadu da će se to desiti u julu ove godine.

Naglasio je da BiH, s ciljem da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine provodi intenzivne aktivnosti uključujući rješavanje određenih pitanja, provođenje reformi i unapređenje regionalne saradnje, te konstatirao da je proces evropskih integracija dvosmjeran proces u kojem je našoj zemlji veoma bitna podrška i ohrabrenje prijatelja u Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je podsjetio da su s ciljem realizacije sveobuhvatnih socioekonomskih reformi Vijeće ministara BiH, vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i kantona usvojile set socijalnih, ekonomskih i pravosudnih reformi u vidu Reformske agende BiH za period 2015.-2018. godina, nakon čega je usvojen i Akcioni plan za njenu implementaciju, čime je i zvanično započela implementacija velikih reformi u zemlji. Naglasio je da su 34 mjere iz usvojene Reformske agende u nadležnosti Vijeća ministara BiH, od kojih je do polovine februara 2016. godine njih 18, odnosno 55 posto, u potpunosti implementirano.

Crnadak je informirao i o aktivnostima na postizanju konačnog dogovora o mehanizmu koordinacije i pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, aktivnostima u vezi objave rezultata popisa stanovništva, kao i institucionalnim pripremama za dostavu odgovora na Upitnik Evropske komisije, kada on bude dostavljen BiH. Također, evropske parlamentarce je upoznao s opredijeljenošću BiH za razvoj regionalne saradnje i odnosa i u tom kontekstu aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i WB6, predsjedavanju BiH Centralnoevropskom inicijativom (CEI) i predstojećem Samitu Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu.

Ministar vanjskih poslova BiH je predstavio i rezultate istraživanja javnog mnijenja koje je sprovela Direkcija za evropske integracije BiH prema kojima 76 posto građana Bosne i Hercegovine podržava pristupanje BiH Evropskoj uniji.

„Pozdravljamo stalnu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i intenzivan angažman i konstruktivnu ulogu Evropskog parlamenta, članova AFET-a i radujemo se vidljivoj i proaktivnoj podršci Grupe prijatelja u pripremi pozitivne atmosfere u Vijeću EU-a, Evropskoj komisiji i državama članicama u pogledu zahtjeva za članstvo koji je BiH podnijela u februaru.

Potreban nam je jak saveznik u institucijama EU u ovom odlučujućem periodu za našu evropsku budućnost. Bili bismo zahvalni na vašoj podršci i ohrabrenju da slovačko predsjedništvo Vijećem EU što je prije moguće proslijedi naš zahtjev za članstvo Evropskoj komisiji“, kazao je ministar Crnadak na kraju obraćanja.

On je po završetku prvog sastanka Grupe prijatelja prisustvovao svečanom prijemu koji je upriličen povodom formiranja i početka rada Grupe. Inicijatori formiranja Grupe prijatelja BiH su članovi EP iz grupe Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) Jasenko Selimović (Švedska) i Jozo Radoš (Hrvatska).

Drugog dana posjete Briselu, 26. maja, ministar Crnadak će se sastati sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.