Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bevanda u Briselu: Provođenje reformi u BiH u uzlaznoj putanji

Vjekoslav-Bevanda123

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda učestvovao je danas u Briselu u Ekonomskom i financijskom dijalogu između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Bevanda je tom prilikom za AA kazao kako je učesnike u ovom dijalogu upoznao da je provođenje reformi u Bosni i Herecegovini u uzlaznoj putanji, posebno nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

“Ovaj dijalog traje već dvije godine. Danas su usvojeni zaključci i ono što je dobro jeste da smo se jako pomakli od prošlogodišnjeg izvješća. Ono nije do kraja pozitivno, ali je i realno. Ukazuje se na problem koordinacije i sve ono što je naša svakodnevnica. Ali isto tako su konstantirani i veliki pomaci. Sada trebamo intenzivno raditi dalje. Kad smjernice budu definirane u devetom mjesecu, moramo znati gdje smo i kako ćemo pristupiti. Svima je bilo u fokusu da li smo postigli aranžman sa MMF-om. Jučer smo to na Fiskalnom vijeću dogovorili”, rekao je Bevanda.

Istakao je da je potreban dug period kako bi se provele reforme koje su planirane u narednom periodu.

“Mislim da će nam dugo trebati dok ne uradimo ovo što radimo u zadnje vrijeme. Na jednoj strani obuzdavamo javnu potrošnju i ogromne novce koji se troše od administracije pa nadalje i to počnemo preusmjeravati na kapitalne izdatke. Mislim da je i današnji sastanak bio put kako treba raditi, a hoćemo li moći bez MMF-a, sigurno u mom mandatu ja to neću dočekati, mada bih htio da budemo država koja se samofinancira, ali malo je takovih danas”, kazao je Bevanda.

Na kraju je naglasio da je potrebno da bh. vlasti nastave raditi na provođenju reformi nakon što je podnešena aplikacija za članstvo u EU.

“Mislim da smo, podnošenjem aplikacije i sinergijom koja je dovela do toga, učinili dosta, ali ako ne nastavimo ovim tempom izgubit će se interes za nas. Svijet je bremenit krizama, od migrantske pa nadalje. Sve je do nas, koliko budemo ozbiljni, bit ćemo u fokusu EU-a, a ukoliko se vratimo na ono što smo radili sami sebi, podapinjali, brzo ćemo izići iz fokusa”, rekao je Bevanda.

Bevanda je u Briselu poručio da će insistirati na provedbi svih preporuka kako bi se u cijelosti implementirao program ekonomskih reformi u BiH.

U Ekonomskom i finansijskom dijalogu učestvovao je i guverener Centralne banke BiH Senad Softić koji je kao ključni prioritet naveo stabilnost monetarne politike.