Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. juna otvara se najduži tunel na planeti

GotthardBreakthrough-Jul09

Tunel Gotthard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švicarskih Alpa.

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela 17 godina kasnije. Ima jednu traku, a povezuje švicarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Nakon dugogodišnje rekonstrukcije, testiranje željeznice počet će u srijedu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine.

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procijenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi eura.

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

Gotthard

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan cijelom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim dijelovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

U izgradnji Gottharda, koga sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km željezeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka.

Gledano u brojkama, tunel Gotthard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Eurotunela, a za 4 kilometra pobjeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu.