Dodik pomilovao trojicu Mujića i zatvor im zamijenio uvjetnim kaznama

BiH

milorad dodik intervju (18)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pomilovao je u prošloj godini pet osuđenika, navodi se u informaciji o odlukama o pomilovanju u 2015. godini.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan istakao je da od ukupno 34 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih lica koje je razmatrao predsjednik RS, 29 osuđenika nisu pomilovani u 2015. godini.

“Zakonom o pomilovanju regulisano je da predsjednik Republike Srpske može osuđenim licima dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS i za pravne posljedice osude”, rekao je Karan obrazlažući ovu informaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pravosnažno izrečena kazna Jadranku Balaću iz Prijedora od godinu dana zatvora zbog krivičnog djela prevara zamijenjena je uslovnom osudom.

Dodik je pomilovao Hajru Mujića iz Sarajeva, Kadriju Mujića i Ibru Mujića iz Srebrenice, kojima su kazne zatvora od po tri mjeseca zbog počinjenih krivičnih djela šumske krađe zamijenjene uslovnim osudama od dvije godine.

Pomilovan je i Vladimir Ilisić iz Banjaluke. Njemu je bila izrečena novčana kazna od 500 KM zbog počinjenog krivičnog djela “krađa u pokušaju”.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije bilo rasprave o ovoj informaciji, prenosi Srna.