Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajci MUP-a HNK najavljuju generalni štrajk

policija HNK

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona najavila je novi štrajk upozorenja i generalni štrajk, jer kantonalna Vlada i dalje ne pristaje na socijalni dijalog sa Sindikatom policije s ciljem izmirenja dugovanja na osnovu sudskih potraživanja pripadnika policije.

Procjene su da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona duguje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova 12 miliona KM na osnovu raznih potraživanja.

Iz kantonalnog Sindikata policije ističu da su u posljednjih nekoliko godina isplaćene određene sume, ali ne prema prioritetu isplata.

Sindikat policije prošle sedmice organizovao je proteste u Mostaru da bi ukazao na to da kantonalna Vlada godinama ne isplaćuje zaostala potraživanja nepoštujući ni sudske presude koje su policajci dobili u svoju korist za neisplaćena dugovanja prema njima.

Do 2010. godine sudska potraživanja isplaćivana su u nekom razumnom periodu do godinu dana. Od tada do danas dugovi se konstantno gomilaju, a pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nemaju pravog partnera u Vladi.