Samit G7 počeo u Japanu: U fokusu sigurnost i globalna ekonomija

cameron g7

Lideri sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) okupili su se u Ise-Shimi na dvodnevnom samitu na kojem će, kako je najavljeno, u fokusu biti globalna ekonomija, zdravstvo, cyber i pomorska sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbjeglička kriza u Evropi će također biti tema na ovogodišnjem samitu koji se održava u planinskoj oblasti 300 kilometara jugozapadno od Tokija. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je kazao kako će tražiti od G7 podršku za veću globalnu pomoć izbjeglicama.

“Ukoliko ne preuzmemo vodeću ulogu u upravljanju krizom, neće niko”, rekao je Tusk u izjavi za medije.

Prvog dana samita premijer Japana Shinzo Abe je sa liderima G7 zemalja posjetio najsvetije mjesto šintoističke religije. Tom prilikom Abe je kazao da je posjeta organizovana kako bi svjetski lideri mogli “razumjeti duhovnost japanskog naroda.”

U okviru samita G7 američki predsjednik Barack Obama će posjetiti Memorijalni centar u Hiroshimi kao prvi predsjednik koji je to učinio otkako su Sjedinjene Američke Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad. Prema procjeni analitičara, posjeta Hiroshimi će “zasjeniti” održavanje samita.

Obama se sinoć sastao sa japanskim premijerom i tom prilikom je poručio da će ovom posjetom “odati počast svima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i potvrditi zajedničku viziju svijeta bez nuklearnog oružja”.

Grupu G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.