Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posade 111 stabala svaki put kad se nekome rodi djevojčica

indija stabla1

Stanovnici sela Piplantri u Indiji imaju tradiciju povodom rođenja svake djevojčice – to proslave sadnjom 111 novih stabala.

Ovaj običaj zaživio je 2006. godine nakon što je kćerka bivšeg seoskog predsjednika umrla vrlo mlada. On je tada svima rekao kako će se od tada cijeniti život svake djevojke u selu.
Od tada do danas posadili su više od 250.000 stabala.

indija stabla

Osim toga, svi roditelji djevojčica potpisuju izjavu u kojoj stoji obećanje da će njihova kćerka dobiti dobro obrazovanje i neće biti u braku prije navršene 18 godine života. Ovi običaji vrlo su neobični za tu zemlju jer su tamo žene često potcijenjene. Inače, u tom selu živi nešto više od 5.000 stanovnika, odnosno 1.100 porodica, a imaju i svoju web stranicu.

indija stabla2

Mještani dobro brinu o drveću, čak u njihovoj blizini sade aloa veru kako bi drveće štitila od termita. Postupno su shvatili kako od mnoštva aloa vere mogu praviti razne proizvode, što je, malo po malo, preraslo u značajan izvor prihoda za selo. Za ovo selo znaju reći kako se bavi eko-feminizmom jer promoviše ženska prava i brine za okoliš.