Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija pruža snažnu podršku BiH na evropskom putu

dacic i crnadak3

Bosni i Hercegovini treba čestitati na dosadašnjem napretku u procesu evropskih integracija, poručeno je danas u Briselu nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igor Crnatka i ministra vanjskih poslova Belgije Didiera Reyndersa.

Crnadak i Reynders u Briselu su održali sastanak iza zatvorenih vrata, nakon čega su odgovarali na pitanja novinara.

Ministar Crnadak je istakao kako je sastanak prošao u vrlo pozitivnoj atmosferi, te da je Belgija još jednom potvrdila svoj prijateljski odnos i pružila snažnu podršku BiH.

“Upoznao sam kolegu sa onim što se radi na polju stabilizacije i pridruživanja i drugih reformi i naša želja je da do kraja iduće godine dobijemo kandidatski status. Ja zaista mislim da je realno očekivanje već početkom druge polovine godine dobijemo upitnik i da nastavimo raditi na tome”, rekao je Crnadak, te dodao kako će Belgija pružiti snažnu podršku BiH i u narednom periodu.

– Uskoro Sporazum o drumskom prevozu sa Belgijom –

Prema njegovim riječima, dogovoreno je održavanje zajedničkih sastanaka na ekspertnom nivou, koji se tiču fukcionisanja mehanizma koordinacije.

“Vrlo je važno da dobijemo vrlo dobra i pozitivna iskustva Belgije po ovom pitanju i na taj način učinimo efikasnijim naš mehanizam koordinacije. Razgovarali smo o razvoju ekonomske saradnje, mogućnostima organizovanja određenih poslovnim samita, te potpisivanju određenih sporazuma. Prvi od njih trebao bi biti Sporazum o drumskom prevozu izmedju Vijeća ministara i Vlade Begije. Dobra atmosfera, dobri bilateralni odnosi, snažna podrska Belgije na evropskom putu BiH”, istakao je Crnadak.

Belgijski ministar Reynders istakao je kako su i BiH i Belgija dvije kompleksne države, te da je u tom smislu Belgiji lakše razumijeti situaciju BiH, a i obratno.

“Imamo vlasti na nacionalnom i federalnom nivou i regionima. Tako da ćemo zajednički raditi na tim pitanjima i pomoći koordinacijom na nacionalnom i regionalnim nivoima u cilju pripreme pozicije u razgovorima sa EU i Evropskom komisijom. Mi u tome imamo dugogodišnju tradiciju”, poručio je Reynders.

Belgijski ministar je naglasio kako BiH i Belgija imaju razvijene odnose u brojnim oblastima, no istakao je kako je nephodno raditi na polju investicija, odnoso privući više belgijskih kompanija da ulažu u BiH.

“Razgovarali smo o procesu evropskih integracija i sasvim sam siguran da BiH treba čestitati na dosadašnjem napretku u reformama. Najvažnije da se pored glasanja u parlamentu, zakon provede u praksi. Vidjeli smo ozbiljan napredak i nastavit ćemo u budućnosti podržavati taj proces”, istakao je Reynders.