Kongres kardiologa u Mostaru: Smrtnost od srčanih oboljenja u BiH 54 posto

kongres mostar10

Sedmi Internacionalni kongres kardiologa i angiologa BiH, koji se već tradicionalno održava svake tri godine, danas je održan u Mostaru.

– Ove godine Kongres je okupio sudionike iz različitih zemalja svijeta (SAD, Njemačka, Švicarska) i regije kako bi se razmijenile nove spoznaje iz oblasti kardiologije, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja stanovništva – kazala je predsjednica Udruženja kardiologa BiH i prof. s Kliničko-univerzitetskog centra Tuzla i Zumreta Kušljugić.

Po njezinim riječima, u sklopu Kongresa bit će predstavljeno sedam vodiča za tretman, dijagnostiku i razne bolesti iz oblasti kardiologije i različitih disciplinama. Dodala je također kako bi Kongres trebao da donese jedan siguran benefit svim kardiolozima BiH i srodnim granama primarne i zdravstvene zaštite.

kongres mostar12

– Na kongresu su i predstavnici Europske asocijacije kardiologa, kao dio istraživačkoga tima pravljenja registara oboljenja koja su aktualna, koja je to populacija i koja je to rizična skupina kako bi u sljedećih godina planirali provesti preventivne programe u svrhu smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti koja u BiH iznosi 54 posto – zaključila je prof. Kušljugić.

Zenaida Hasić, direktorica regije BiH u Bosnalijeku, koji je generalni sponzor Kongresa s međunarodnim učešćem, kazala je da oni kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano ulažu u razvoj i edukaciju šire zdravstvene zajednice.

– BiH ima najveći rizik od smrtnosti izazvane srčanim oboljenjem i s tim u svezi naš razvojni centar Bosnalijeka kontinuirano radi na razvoju novih molekula i terapijskih pristupa. Cilj nam je da i dalje održimo poziciju najvećeg domaćeg proizvođača lijekova u BiH – poručila je Hasić.

Ona je istovremeno ukazala na široku paletu kardio lijekova koju ima Bosnalijek, a koji se odlikuju kvalitetom jer u 65 postojanja te kompanije, pohvalila se, nisu imali nijedno povlačenje lijeka s tržišta.