Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit 100 biznis lidera JI Evrope: Zajedničke vrijednosti i mobilnost ključ uspjeha

samit biznis lidera ji evrope

Zajedničke vrijednosti i mobilnost su ključ uspjeha jednog regiona čije zemlje mogu zajednički nastupati na tržištu te ekonomski napredovati, poručio je Kari Kahiluoto, predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara, tijela koje reguliše međusobnu ekonomsku saradnju nordijskih zemalja.

Kahiluoto je u izlaganju o temi “Inspiracija sa sjevera” na Samitu 100 koji se održava u Sarajevu predstavio pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja, koja zemljama u regionu Jugoistočne Evrope može poslužiti kao primjer.

On je podsjetio kako su nordijske zemlje (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska) još 1952. godine odlučile ekonomski sarađivati i zajednički nastupati u svijetu svjesne da su kao male zemlje i manje konkurentne ukoliko nastupaju samostalno.

“Finska je predsjedavajuća Nordijskog vijeća za ovu godinu i zato sam ovdje u Sarajevu. Sinergija, brendiranje i saradnja su tri ključne riječi. Odmah ću dati svoju poruku: suština nordijske saradnje se tiče dva pitanja, zajedničkih vrijednosti i slobodne mobilnosti, to je suština naše saradnje. Ako ima nešto što vam mi možemo ponuditi kao inspiraciju, to su naše poruke”, rekao je Kahiluoto.

samit biznis lidera ji evrope1

Temelji nordijske saradnje, kako je naglasio, su pitanja koja mogu biti inspiracija za region Jugoistočne Evrope.

Prema njegovim riječima, mobilnost podrazumijeva slobodu kretanja koju su nordijske zemlje zajednički uspostavile iako su neke od njih u Evropskoj uniji, a neke nisu.

“Trebamo osigurati mobilnost i nastojati otklanjati dojam o novim preprekama. Osnove nordijske saradnje su zajedničke vrijednosti, teško ih je objasniti, ali mogu reći da postoje, to su otvorenost nordijskog društva, pouzdanost lidera zemalja, ljudska prava i jednakost u društvu koji vode povjerenju. Osnvači nordijske kooperacije 1950-tih godina razumijeli su važnost mobilnosti, to je važan pokretač društva. Nekada su se nordijske zemlje dogovorile da otvore granice i osnuju zajedničko tržište rada, beneficije za manjinske grupe. To smo napravili prije članstva u EU”, poručio je Kahiluoto.

Mobilnost je uveliko pomogla nordijskim zemljama i da zadrže socijanu sigurnost.

“Mobilnost nije nešto što će vam dati, to treba stalno razvijati”, naglasio je Kahiluoto.

Kada je riječ o brendiranju, on je dodao kako su nordijske zemlje jako mnogo uložile u brendiranje. Podsjetio je na 2014. godinu kada su nordijske zemlje usvojile strategiju brendiranja nordijskog regiona čime su zagarantovali promovisanje izvora i investicija iz svijeta u nordijskim zemljama.

samit biznis lidera ji evrope2

U organizaciji ASA Holdinga i BBI banke u Sarajevu se danas se održava Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope okupljenih pod geslom “Dogovor za novo doba”. Riječ je o petom Samitu čiji su prethodni domaćini bili Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Tokom dana, biznismeni iz regiona na brojnim panel diskusijama i okruglim stolovima iznijet će svoje ideje, vizije i stavove o privrednim tokovima, a u centru pažnje će biti energetika. Bit će riječi i o saobraćajnoj infrastrukturi, poljoprivredi, turizmu, informacionim tehnologijama.

Cilj Samita100 je da poslovnih ljudi iz regije probaju ujediniti tržište od preko 25 miliona ljudi, kako bi se pokrenule nove inicijative, projekti, povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

U radu Samita100 učestvovaće, osim privrednika, pojedini političari iz regiona, pa će tako u pojedinim panel diskusijama učestvovati Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ivan Brajović, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Vlado Misajlovski, ministar prometa i komunikacija Makeonije, Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Tomislav Panenić, ministar privrede Hrvatske i drugi.

Drugog dana planirana je zajednička panel diskusija učesnika Samita100 sa liderima procesa Brdo-Brijuni, koji će se u subotu i nedjelju također održati u Sarajevu.

Najavljeno je da će se u glavnom gradu BiH okupiti predsjednici zemalja regiona. Počasni gost ovogodišnjeg sastanka procesa Brdo-Brijuni je predsjednik Italije Sergio Mattarella.