Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škaljić i Džambas na konferenciji Panevropske unije u BiH

skaljic

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – poslanik u Predstavničkom domu Fehim Škaljić i delegatkinja u Domu naroda Zdenka Džambas – učestvovali su u radu godišnje međunarodne konferencije Panevropske unije u BiH, koja je danas popodne počela u Sarajevu.

Obraćajući se učesnicima konferencije, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Fehim Škaljić ocijenio je da EU ima interes za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, kako bi i u ovom dijelu evropskog kontinenta vladao mir i stabilnost, baš kao što i, kako je rekao, zemlje ovog regiona, koje jesu dio Evrope, imaju interes da postanu dio EU kako bi živjeli u uređenim zemljama, sa boljom privredom i boljim standardom građana.

Škaljić je poručio da evroatlantski put BiH i preuzimanje pravne stečevine EU nemaju alternativu, te upozorio da institucije BiH moraju izgraditi bolje demokratske kapacitete kako bi snažnije učestvovale u procesu evropskih integracija. Škaljić se
založio i za jače uključivanje predstavnika civilnog sektora i cijelog društva u proces evropskih integracija, za koji je rekao da predstavlja vlasništvo svih građana BiH.

On je pozvao predstavnike EU da na svaki način pomognu ubrzanju evropskog puta BiH, posebno u pružanju materijalne i tehničke pomoći u tom procesu.

Učesnicima konferencije obratio se i poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, koji je upozorio da je evropski projekat, nakon 60 godina postojanja, u krizi i da se suočava sa velikim izazovima koji mogu uticati na dalji proces proširenja EU.

Picula je izrazio uvjerenje da će proces proširenja biti nastavljen i poručio, citirajući papu Franju, da je ideju Evrope potrebno ažurirati.

Govoreći o situaciji u regionu, Picula je ocijenio da se Zapadni Balkan nalazi između progresa i stagnacije i poručio da je regionu potrebno više vladavine prava, jačanja
kapaciteta institucija i pomoći u obnovi privrede. Prema riječima Picule, BiH se danas nalazi u osjetljivoj fazi u kojoj se institucije transformišu iz dejtonskih u
briselske, za šta je, kako je naveo, potrebno vrijeme. Na kraju pregovora za ulazak
BiH u EU, ni BiH ni EU neće izgledati onako kako danas izgledaju, poručio je Picula.

U radu konferencije, koja je podijeljena u tri panela, učestvovao je i šef Delegacije i visoki predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark, kao i predstavnici Panevropske unije iz svih zemalja regiona.

Na kraju dvodnevne konferencije, na kojoj će se raspravljati o regionalnoj saradnji
kao ključu evropskih integracija Jugoistočne Evrope, predviđeno je i usvajanje teksta
Panevropske deklaracije.