Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski Medicinski fakultet dobio svoj udžbenik o hirurgiji

kirurgija3

Knjiga “Hirurgija”, autora prof. dr. sc. Ante Kvesića i saradnika, predstavljena je u petak navečer u Mostaru, a radi se o kapitalnom djelu koje predstavlja veliki korak naprijed u razvoju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru i Univerzitetske kliničke bolnice Mostar.

– Proteklih šest godina pedeset ljudi marljivo je radilo na ovoj knjizi namijenjenoj prvenstveno našim studentima, ali i doktorima. Tema vodilja nam je bila to što studenti ne vole velike knjige. Pokušali smo napraviti knjigu koja neće biti prevelika, a koja će opet biti dovoljno velika da ne bude samo informativna i da se iz nje može steći kvalitetno znanje – kazao je doktor Kvesić.

Dodao je kako su na izradi knjige radila vodeća hrvatska i evropska imena hirurgije.

– U nju smo praktično sublimirali 12 knjiga i studenti će iz nje moći naučiti dovoljno da budu najbolji na svijetu – istaknuo je Kvesić.

kirurgija1 kirurgija2 kirurgija3 kirurgija4

Prof. dr. sc. Josip Paladino, jedan od koautora, kazao je kako mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovoj knjizi.

– Ni malo mi nije bilo teško. Mi smo profesionalci i navikli smo raditi ono što se od nas očekuje – pisati i prenositi znanje. Za mene je pisanje veliko zadovoljstvo ako ga želite raditi od srca, a mislim da smo svi koji smo sudjelovali to radili od srca – rekao je doktor Paladino, dodavši kako će studenti medicine u knjizi pronaći kvalitetnu bazu za njihov daljnji rad u hirurškim disciplinama.

Predstojnik Klinike za urologiju Univerzitetske kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ivan Gilja istaknuo je kako je višestruka vrijednost ovog naslova, posebice za daljnji razvoj mostarskog Medicinskog fakulteta.

– Jedan mladi univerzitet sada ima svoj udžbenik hirurgije što nemaju neki stariji od nas, i to je velika stvar za našu bolnicu, univerzitet, ali i za cijeli hrvatski narod u Bosni i Hercegovini – kazao je doktor Gilja.

Predstavljanju knjige prisustvovali su predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života, među kojima i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.