Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Cilj BiH su dobri unutrašnji i odnosi sa susjedima

BiH

20160528_2_16946413_10516159_Web

Molitvenom doručku pod motom “Ljubi bližnjeg svoga”, u organizaciji Narodne skupštine Srbije, danas su u Beogradu prisustvovali političari iz regiona, predstavnici Bundestaga, Evropskog parlamenta i Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolu Agency (AA).

Balkanski molitveni doručak, prema riječima potpredsednika Skupštine Srbije Vladimira Marinkovića, ima za cilj da se pokuša da zajedno se izgrade mostovi između država Zapadnog Balkana, između naroda, građana i da kroz jednu novu politiku tolerancije, pomirenja se izgradi nova budućnost, u interesu svih građana ovog regiona.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u Vladi Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je politika Srbije takva da sa svojim susjedima ima najbolju komunikaciju, srdačne odnose te da čitav region bude primer kako različiti narodi mogu da sarađuju i mogu da pronalaze zajedničke interese.

“Naš odnos prema našim susjedima će uvek biti i srdačan i otvoren, naravno poštujući interese građana Srbije, poštujući interese politike koju Srbija vodi, ali svakako i srpskog naroda gdje god on da živi. Mi smo ljubomorno čuvali i sa velikim naporom postigli političku stabilnost u Srbiji. Mi smo zato primjer čitavom Zapadnom Balkanu kako politička stabilnost dovodi do ekonomske stabilnosti i kako politička stabilnost može da dovede do boljeg života njenih građana”, rekao je Vulin.

On je istakao da uspješne Srbije nema bez uspješnog regiona, bez uspješnog i mirnog Zapadnog Balkana.

Učesnik molitvenog doručka u Beogradu je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je rekao da po prvi put učestvuje na jednom ovakvom događaju te da mu je drago, jer smatra da će ovo biti doprinos u približavanju onih koji žive u ovom regionu.

“Poruka ‘ljubi bližnjeg svoga’ je poruka bliskosti prema prvima do sebe, a to su naši susjedi. To je dobra poruka za jačanje povjerenja među nama i mislim da spisak učesnika govori u prilog tome da smo mi u ovom regionu odlučili i da imamo čvrst kurs pomirenja, više komunikacije, dugoročne stabilnosti i razvoja. To je zapravo jedini put kojim možemo da idemo”, rekao je Crnadak.

On je dodao da se u BiH takav pristup možda želi više nego bilo gdje drugo zbog šarolikosti koja tamo vlada te da je BiH poseban interes da i u granicama zemlje, a i sa susjedima imaju jako dobre odnose i da se u miru zajednički razvijaju.

Poslanik u Parlamentu Republike Albanije Fatmir Mediju rekao je da su se danas okupili kako bi razgovarali o saradnji, prosperitetu i odgovornosti prema građanima.

“Već smo pokušali da upiremo prste jedni u druge i da krivimo jedni druge, ali to je samo odmoglo. Ali, kada pogledate naše korijene u istoriji vidjet ćete da imamo mnogo zajedničkih karakteristika i imamo zajedničku budućnost. Znači, nemamo nijedan drugi način, nego da radimo zajedno. Da razumijemo jedni druge, volimo jedni druge i da radimo jedni za druge”, naveo je Mediju.

Na balkanskom molitvenom doručku u Beogradu učešće su uzeli i predstavnici Bundestaga, Evropskog parlamenta, kao i američkog Kongresa.

Kako je naveo Robert Aderholt, predstavnik američkog Kongresa, cilj ovog doručka je da se svi okupe kako bi razgovarali o svemu što okuplja, što je svima zajedničko i što žele jedni drugima i naravno da vole jedni druge kao sebe same.