Nikšić: Ako podijele Mostar, podijelit će i BiH

BiH

nermin niksic

Uvjeren sam da je Mostar test kakva će biti BiH. Na Mostaru se brane principi multietničnosti, tolerancije, jedinstva, jednakosti svih građana. Ako dopustimo da se Mostar podijeli, mi samo možemo očekivati konačnu podjelu BiH, poručio je u Dnevniku TV1 predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Gospodine Nikšiću, da li su u pravu političari iz RS koji smatraju da je odluka Agencije za statistiku BiH o metodologiji objave rezultata popisa nezakonita?

Ne bih se upuštao u ocjenu jesu li u pravu. Želim da skrenem pažnju javnosti na jednu stvar koju već nekoliko mjeseci vozimo pod plaštom interesa države BiH. Prije par mjeseci smo podnijeli navodno kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo BiH u EU, a tri uslova su bila mehanizam koordinacije, objava rezultata popisa stanovništva i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Tada su nas uvjeravali kako je spektakl od reformi, samo što nije krenulo u BiH, mi smo predali aplikaciju, dobićemo kandidatski status, sve u redu. Danas više i vrapci na grani znaju da nijedan od tri uslova nije ispunjen da bi aplikacija bila kredibilna.

Imamo mehanizam koordinacije, kod kojeg se entitetska premijera i predsjedavajući Vijeća ministara BiH sastaju. Danas pričaju o mehanizmu koordinacije koji je u tajnosti usvojen, objavljen, a imamo li ga ili nemamo, više niko ne zna.

Imamo odluku o objavi rezultata popisa stanovništva i stalna upozorenja od predstavnika međunarodne zajednice koji kažu da će isteći rok nakon kojeg će podaci iz popisa, koji je koštao više od 50 miliona KM, biti nevalidni, zastarjeli.

Je li to postalo političko, a ne statističko pitanje?

Apsolutno da je političko pitanje. Interesantno mi je i volio bih da neko odgovori u javnosti – indikativno je da je odluka o objavi rezultata popisa stanovništva donesena u trenutku kada se u Federalnom parlamentu odustalo od priča o igrama na sreću.

Želite li reći da je u pitanju politička ili stranačka trgovina?

Očito je da je u okviru aktuelne vladajuće koalicije sve u pitanju trgovina, odlučivanje, popuštanje, odnosno dogovaranje iza kulisa po principu vi nama ovo – mi vama ono, mi se vama nećemo petljati u ovo, a vi nama nemojte u ono.

Želite reći da je HDZ dobio kladionice, a SDA popis?

HDZ ničim izazvan ima sve što poželi. Živi bili pa vidjeli šta će se desiti sa trećim uslovom koji govori o SSP-u. Uvjeren sam kako će se to okončati time da će Hrvatska imati povlašten položaj u BiH kao da nije članice EU, što je direktan atak na naše privrednike i poljoprivrednike.

Pomenuli ste kladionice. Kako je moguće i zašto se tako olako igramo sa 200 miliona KM koje bismo mogli imati u budžetu FBiH?

Interesantno je sad da pričamo o ciframa, odjednom se pojavljuju cifre. Ustvari, tek se došlo do određenih cifara nakon dugo muke prethodna Vlada, u kojoj je bio SDP BiH, a koju sam sticajem okolnosti ja vodio, uspjela izmjeniti zakon, donijeti Zakon o igrama na sreću, kojim smo ipak te kladionice, na neki način, uvezali u sistem i vezali njihove servere za Poresku upravu. Danas su ti serveri registrovani u Poreskoj upravi i uplate u kladionici se automatski registriraju tu.

To je rezultiralo da smo u prošloj godini za četiri, pet mjeseci imali oko 39 miliona KM uplata kladionica, a prethodne godine, prije nego što je donesen taj zakon od strane Vlade i Parlamenta, gdje je SDP imao većinu, bilo je na nivou milion i 800 hiljada KM.

Zašto tada SDP BiH nije riješio i ovaj problem?

I taj smo jedva riješili.

A zašto tad niste riješili ovaj koji je sada aktuelan?

NIKŠIĆ: Nije bilo potrebne većine. HDZ je tada svakako bio opozicija, a SDA uvijek nalazi način unutar Vlade i Parlamenta kako će biti opozicija vlasti i prikazati da oni baš i nemaju veze sa tim.

Da li Vas je iznenadila informacija da postoji inicijativa da se zdravstvenim institucijama, kantonalnim bolnicama, oprosti dug?

Čuo sam za tu inicijativu. Ono što ja znam jeste da još nema zvaničnog materijala na osnovu kojeg bi Parlament o tome raspravljao. Ideja je da se to prvo ide na Dom naroda i interesantno je kako aktuelna parlamentarna većina i aktuelna Vlada zamjenjuju uloge domova Parlamenta.

U Federaciji imamo Predstavnički dom, koji je zakonodavno tijelo izabrano od strane građana. Dom naroda je nešto što proizilazi iz kantonalnih skupština i što bi trebalo da bude drugi dom koji osigurava da određena pitanja ne izlaze i ne prelaze neki vitalni nacionalni interes građana u FBiH. Međutim, očito je da aktuelna vlast tako vidi BiH, pa i FBiH. Oni to ne vide kao državu građana, kao državu u kojoj smo svi jednaki i ravnopravni, već kao državu naroda. Zbog toga oni prvo idu u Dom naroda, pa tek onda u Predstavnički dom.

Stoga i ova inicijativa ide prvo prema Domu naroda. Jako je interesantno i vidjećemo šta je u pitanju što se tiče te inicijative, mada se odmah nameće jasno pitanje. Mi smo ovih dana imali jednu priču oko dugova javnih preduzeća, javnih kompanija. Šta je sa tim?

Želim govoriti i o opoziciji. Vidimo šta radi Saveza za promjene u RS. Žestoko najavljuju proteste, obračunavaju se sa vlašću. Šta radi ljevica u FBiH?

Ne želim ulaziti u odnose u RS. Očito je kako tamo imamo dva polarizovana bloka – jedni optužuju druge za kriminal i korupciju, a ovi opet njih optužuju za izdaju interesa RS. Tu se negdje vagaju i ratuju. Ja inače nisam pobornik toga da se nešto gradi samo na osnovu manifestacije, protesta, izlazaka na ulicu. Mislim da oni koji dođu na taj način vrlo brzo tako i odu. Mi još živimo u zemlji koja je prošla golgotu, agresiju, rat, žrtve. Vrlo se jednostavno ti protesti iskrom pretvore u nešto drugo i onome ko to ogranizuje.

Naš obračun sa vlašću je kroz parlamentarno djelovanje, kroz pokušaj i ukazivanje na ono što se dešava. Svaki protesti i pritisak na vlast protestima trebalo bi da rezultira novim izborima. Mi nažalost nemamo zakonsku mogućnost za to.

Nedostaje li SDP-u žestine?

Ne mislim to. Smatram da mi vrlo jasno ukazujemo i da smo vrlo jasna opozicija, ukazujemo vrlo plastično na sve ono što se dešava u BiH, na ono što se dešava od aktuelne vlasti. Ne želim reći da smo jedini, postoje i drugi koji se bore oko toga, ali mi se ne ustručavamo stvari nazivati pravim imenom. Kada pogledate, jedini koji je ukazivao, intervenisao i prozivao vlast za sve ono što je bilo u posljednje vrijeme, mi tu nemamo nikakav problem.

Od priče o ujedinjenju SDP-a i DF-a očito nema ništa? Lokalni izbori dolaze, svi imate veliki broj kandidata za načelnike. Plašite li se lokalnih izbora? NIKŠIĆ: Ne plašim se lokalnih izbora, naprotiv. Svi smo mi, i političke partije i nevladin sektor, radili određena istraživanja i na osnovu njih svako vjerovatno pravi svoju izbornu strategiju. Ta istraživanja pokazuju da je SDP u značajnom rasu, da se vraća povjerenje birača u SDP. No, u ovom trenutku bih to ostavio po strani. Osvrnuo bih se na ovo o čemu ste govorili. Kada su lokalni izbori u pitanju, mi nismo govorili o ujedinjenju ljevice. Govorili smo o tome da bi bilo moguće da imamo zajedničke kandidate za načelnike gdje je to moguće.

Ni to nije dogovoreno?

Nije dogovoreno na nivou centrala političkih partija, prepušteno je da se o tome dogovaraju lokalne zajednice. Postoji značajan broj sredina u kojima se to već dogovorilo i realizuje. Želim jasno reći da je SDP vrlo otvoreno i iskreno ušao u taj proces, spreman da se dogovara. Naše mišljenje i opredjeljenje, a to pokazuju sve ove ankete, je da je ljevica zajedno svugdje jača od bloka nacionalnih stranaka. To bi nam sigurno omogućilo značajan iskorak na lokalnim izborima. To još nije zatvorena priča i dalje se na tome radi.

DF i SDP će izaći samostalno. Hoće li to biti test i za DF i za SDP – ko je jači, bolji, popularniji?

I to je moguće posmatrati na takav način. Sigurno je da svaki rezultati izbora pokazuju status određene političke partije. Što se tiče SDP-a, mi iz toga ne želimo crpiti bilo kakav odnos i to je naše opredjeljenje koje ističemo stalno i na svim skupovima – naš politički protivnik nije bilo koja politička partija ljevice, dakle, ni DF, ni recimo Naša stranka, koju ne možete baš tretirati kao ljevicu, nego nekim lijevim centrom, niti bilo koja druga politička partija koja se smatra partijom ljevice. Naš politički protivnik i naš neprijatelj je stanje u zemlji i stranke koje su u ovom trenutku vladajuće na svim nivoima u BiH.

Zbog neujedinjenja ljevice, tvrde analitičari, profitiraće sve druge stranke. Jeste li Vi i lider DF-a toga svjesni?

Mislim da smo svjesni. Ja jesam, da ne odgovaram uime gospodina Komšića. Svjestan sam toga i zato ponavljam – u ovaj proces smo ušli potpuno otvoreno i iskreno. DF je imao drugačiji pristup. Odlučili su da to prepuste lokalnim organizacijama, da one donose odluke na lokalnom nivou. Nama ni to nije problem. Dakle, gdje se god lokalne organizacije dogovore, mi smo spremni to podržati i biti dio te priče. Mislimo da bi bilo puno bolje da se to završilo na nivou centrala i da već damo određene impute. Ovdje je očito bilo zapelo kod nekih kandidatura. SDP u ovom trenutku ima sedam načelnika u BiH i mi smo, bez obzira na sve, odlučili i stavili se u funkaciju odbrane tih načelničkih pozicija, spremni da o svemu razgovaramo i spremni da u slučaju podrške tim načelnicima od strane DF-a, to bude njihova pobjeda. Nama ne treba da to oblježavamo na način “pobijedio je kandidat SDP u Gračanici, Gradačcu, Tuzli, Krupi ili bilo gdje drugo”. Neka on ima markicu svih lijevih političkih partija. Nama je bitno da u ovom odnosu snaga odbranimo te pozicije i da pokušamo osvojiti još što je moguće veći broj načelničkih mjesta.

Tema Mostar. Kako komentirate činjenicu da je Bakir Izetbegović skeptik prema rješenju problema, situacije u Mostaru, a Dragan Čović optimista?

Prije par dana pročitao sam izjavu Izetbegovića u kojoj kaže da je Čović odustao od dogovora. Podsjetiću i Vas i javnost – negdje na ljeto 2014. godine oni su izašli i slavodobitno rekli kako su dogovorili sve oko Mostara, ali da to još neće objavljivati dok ne prođu izbori da ne bi frustrirali građane. Nekoliko puta sam javno govorio, a i ovu priliku koristim – dajte ljudi, konačno objavite šta ste dogovorili! Od čega je Čović odustao, odnosno na čemu je ostao Izetbegović. Ono što nije neka tajna, očito je da je bio dogovor podjela Grada Mostara na dvije opštine i dvije izborne jedinice u FBiH, što nije ništa drugo nego definitivni uvod u podjelu države BiH.

Vjerujete li da će u oktobru biti održani izbori u Mostaru?

SDP će učiniti sve i lično sam spreman učiniti sve da izbori budu održani, jer mislim da je ovo stanje neodrživo. Mada, podsjećam Vas da smo i na to ukazivali. Ponudili smo rješenje vezano za Mostar, samo da bi se imalo pričati oko čega, a ne oko onoga što su se dogovarali SDA i HDZ, kojima očito bilo koja od tih pozicija odgovara – bilo da se dogovore oko dvije opštine, dvije izborne jedinice, bilo da ostane ovako.

Je li Mostar predmet političke trgovine?

Apsolutno. Ne samo to, mislim da je Mostar test kakva će biti BiH, uvjeren sam u to. Na Mostaru se brane principi multietničnosti, tolerancije, jedinstva, jednakosti svih građana. Ako dopustimo da se Mostar podijeli, mi samo možemo očekivati konačnu podjelu BiH. Zbog toga smo i dalje spremni učiniti sve da se dođe do rješenja koje će biti na ovim principima multietničnosti, jedinstvenosti, jednakosti. SDA i HDZ da znaju da imaju podršku građana, oni bi sigurno do sada izašli sa tim što su se dogovorili 2014. godine.

Dakle, svjesni su da nemaju podršku građana, ali i dalje politiziraju sa pitanjem Mostara?

Apsolutno. Mi smo pokazali da nemamo nikakvu sujetu. Imali smo prijedlog rješenja koje su radili SDP i DF, naše lokalne organizacije. No, rekli smo da nema problema ako neće da podrže ono što je došlo od nas. Nemamo nikakav problem da preuzmemo nešto što je uradio mostarski Centar za mir, udruženje građana, multietničko udruženje iz Mostara, koje je ponudilo rješenje za Mostar. Je li ni to nije dobro? Hajde da tražimo rješenje koje je dobro, ali koje neće odstupiti od ovih principa o kojima smo govorili. Ne pristajemo na to da podržimo ono što su se oni očito dogovorili, a ne smiju da objave ono što su se dogovorili.