Tači: Zajedničkim planovima ubrzati proces pridruživanja EU

hasim taci

Predsjednik Kosova Hašim Tači je na predsjedničkom panelu Samita 100 biznis lidera u Sarajevu istakao da se mora razgovarati o tome kako razvijati regiju u ekonomskom smislu.

– Sve zemlje u regionu su multietničke zemlje i najvažnije je da smo počeli da razgovaramo i da smo krenuli u infrastrukturne projekte. Trebamo graditi željeznice, autoputeve i uvezivati regiju – kazao je Tači.

Napomenuo je da se moraju donijeti ozbiljni projekti u oblasti željeznica, autoputeva i drugih infrastrukturnih projakta. Dodao je da se na Kosovu dešavaju pozitivna kretanja i da je potpisan SSP, te naglasio nastojanje da grade dobrosusjedske odnose.

Tači je kazao da će Kosovo uskoro ratificirati sporazum o granicama sa Crnom Gorom, te da nemaju otvorenih pitanja s Makedonijom i Albanijom. Dodao je da vjeruje da sporazum između Srbije i Kosova može biti model za postizanje sporazuma između Makedonije i Grčke.

Pozvao je na rad na poboljšanju bilaterarnih odnosa kako bi se sačinili zajednički planovi u regionu i ubrazo proces pridruživanja EU.