Devet nevjerovatnih činjenica o Mount Everestu

Na današnji datum, 29. maja  1953. godine, britanska je ekspedicija po prvi put uspjela osvojiti Mount Everest i tako ušla u historiju. Vijest o tome u London je stigla u trenutku krunidbe Elizabete II…

Povodom obljetnice događaja koji je zauvijek promijenio planinarstvo, odlučili smo izdvojiti nekoliko nevjerovatno zanimljivih činjenica o najvišem vrhu na svijetu.

1. Posljednja godina kada se niko nije popeo na Mount Everest bila je 1974.

3. Prva dva čovjeka koja su osvojila Everest bez boca kisika bili su Peter Habeler i Reinhold Messner koji je isti poduhvat izveo potpuno sam i dvije godine kasnije.

4. U oktobeu 2000. godine 38-godišnji je Slovenac Davor Karničar postao prvi čovjek koji se s Everesta spustio na – skijama.

5. Ohrabreni Karničarovim poduhvatom, Francuz Marco Siffredi i Austrijanac Stefan Gatt s Everesta su se spustili na snowboardovima. Siffredi je sljedeće godine pokušao opet, ali više nikada nije viđen.

6. Najpogubnija godina na Everestu bila je 1996. Te je godine pri usponu poginulo 15 ljudi, a devetero njih u istoj nesreći. Godine 2012. poginulo je 11 ljudi.

7. Na Everestu se trenutno nalazi najmanje 150 tijela mrtvih avanturista koji se nikada nisu vratili, a prema nekim procjenama brojka bi mogla biti i višestruko veća.

8. Uspon na Mount Everest najzagađeniji je na svijetu – planinari sve ostavljaju za sobom kako bi im uspon bio što lakši.

9. Najstarija osoba koja se ikada popela na Mount Everest je Japanac Yiuchio Miura koji je to učinio u 80-oj godini. Najmlađa osoba je pak Amerikanac Jordan Romero koji je vrh osvojio sa samo 13 godina.