Turska odustaje od sporazuma s EU ako ne dobije bezvizni režim

samit eu turska2222

Turska će odustati od sporazuma o migrantima s Evropskom unijom ako njenim građanima ne budu ukinute vize za ulazak u Schengenski prostor, upozorio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Dok traju zategnuti odnosi Ankare i Bruxellesa, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu ponovio je kako je “nemoguće” da njegova zemlja ublaži protuterorističke zakone, što je jedan od 72 uvjeta koje je zatražio EU, prenosi Hina.

“Rekli smo im: ‘Mi vam ne prijetimo’. Ali postoji realnost. Sklopili smo dva sporazuma i jedan je povezan s drugim”, kazao je Cavusoglu grupi novinara u Antaliji.

Ako je potrebno, nastavio je Cavusoglu, Ankara bi mogla poduzeti “administrativne” mjere za blokiranje sporazuma o migrantima. Prošle sedmice predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da “iz turskog parlamenta neće izaći” nikakav zakon vezan uz sporazum ako se ne postigne rezultat oko viza.

Turskoj je sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka Schengenskom prostoru od kraja juna nezaobilazni uslov za nastavak primjene šireg pakta o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva ilegalnih migranata prema Evropi.

Ipak, ukidanje viza do tog roka ne čini se vjerojatnim budući da se Erdogan usprotivio izmjeni pravne definicije “terorizma” u turskom zakonodavstvu. Bruxelles tu definiciju smatra “preširokom”, budući da ju u mnogim slučajevima Ankara koristi kako bi progonila univerzitetske profesore i novinare zbog “terorističke propagande”.