Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska što prije moguće želi vidjeti BiH u EU i NATO-u

pendes buljevic

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sastala se u ponedjeljak u Sarajevu s hrvatskim ministrom odbrane Josipom Buljevićem, s kojim je razgovarala o unaprjeđenju bilateralne odbrambene saradnje dviju zemalja, unaprjeđenju regionalne saradnje, i tom prilikom je hrvatski ministar izrazio potporu njegove zemlje članstvu BiH u NATO-u i EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica odbrane BiH je nakon sastanka u obraćanju novinarima istakla da su sa hrvatskom delegacijom razgovarali o zajedničkoj budućoj saradnji koja, kako je kazala, treba biti podignuta na još veću razinu, te da su u tom kontekstu posebno istaknuta područja školovanja i obuke.

“Izrazili smo zahvalnost s naše strane prema Ministarstvu odbrane i Ministarstvu inostranih poslova Republike Hrvatske koji u zadnjih nekoliko godina intenzivno lobira za BiH kada govorimo o evroatlanskim ali i evropskim integracijama. Razgovarali smo o polju sigurnosne saradnje, obrazovne saradnje i svemu onome sa čime se naše dvije zemlje susreću”, istakla je Pendeš.

Delegacije dviju zemalja usaglasile su tokom današnjeg sastanka u zgradi Ministarstva odbrane BiH da je regionalna saradnja jako bitno pitanje i da se na njenom unaprjeđenju treba raditi.

Hrvatski ministar odbrane Josip Buljević podvukao je da je današnji sastanak bio izuzetno koristan, uspješan i prijateljski, i ponovno izrazio ministrici Pandeš, ono što je nazvao strateškim opredjeljenjem Hrvatske, a to je da BiH što prije postane dio EU i NATO saveza.

“BiH što je prije moguće želimo vidjeti kao članicu evropske i NATO obitelji i na tom putu će imati potpunu podršku, kako vlade Republike Hrvatske i svih naših institucija tako i Ministarstva odbrane. Naravno, Ministarstvo odbrane će pomoći najviše na putu u NATO i tu ćete imati našu podršku u vidu tehničke pomoći, lobiranja i svega što možemo napraviti. Jednostavno mi smo susjedne zemlje, povijesno smo upućeni jedni na druge ono što je naša želja je da zajednički gradimo uspješnu budućnost”, poručio je Buljević.