Hollande i Merkel pozvali na zaštitu Evrope

merkel-hollande_2271199b

Francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su u nedjelju tokom komemoracije stote godišnjice bitke u Verdenu pozvali na zaštitu Evrope, osjetljivog prostora kojem prijete podjele koje su došle do izražaja tokom migrantske krize.

“Naša je sveta dužnost upisana u opustošenom tlu Verdena i sastoji se od nekoliko riječi: volimo našu domovinu, ali štitimo našu zajedničku kuću, Evropu, bez koje bismo bili na udaru oluja povijesti”, izjavio je Hollande.

Dvoje čelnika, koji su se sastali u nedjelju na istoku Francuske na komemoraciji jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata, naglasili su krhkost Evropske unije iz koje bi se Velika Britanija mogla povući na referendumu 23. juna.

Evropa je “najveća zajednica demokratskih zemalja, ona je orijentir, ali i veliki osjetljivi prostor koji treba štititi”, rekao je francuski predsjednik.

Snage “podjele, izolacije ponovo su na djelu”, upozorio je Hollande.

Njemačka kancelarka je također govorila o sadašnjim “slabostima” Evrope suočene s migrantskom krizom.

Merkel, čija je zemlja primila više od milion izbjeglica 2015. godine, također je pozvala na evropsku solidarnost u krizama i ocijenila da je za preživljavanje EU važno da se “ne zatvaramo u sebe, već da budemo otvoreni prema drugima”.

“Ukoliko ćemo razmišljati samo u nacionalnim okvirima, to nam neće omogućiti napredovanje, to vrijedi i za upravljanje dužničkom krizom u Evropi, ali i za prihvat izbjeglica”, rekla je.

“Francuska i Njemačka nose posebne odgovornosti, među kojima i okončanje sukoba koji su pred našim vratima”, dodao je Hollande i naveo primjer “separatističkog sukoba na istoku Ukrajine, ali i odgovornost prihvata ljudi koji bježe od pokolja”, prenosi Hina.