Mulabdić: Svjestan sam odgovornosti i zahtjevnosti funkcije

vedran mulabdic

Veoma sam svjestan odgovornosti i zahtjevnosti funkcije na koju sam izabran, spreman sam sve svoje kapacitete zajedno sa svim policijskim službenicima usmjeriti u cilju osiguranja i održavanja i uspostave još bolje sigurnosti na području Kantona Sarajevo – kazao je u izjavi za medije novoizabrani ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić, nakon imenovanja.

Dodao je da će, za početak, obići teren, ministarstvo, sve policijske uprave da bi se upoznao s predstavnicima tih institucija, te razgovarao o aktivnostima koje treba poduzeti.

– S obzirom na to da sam bivši uposlenik MUPKS-a samim tim veliki broj ljudi znam, kao i bivšeg ministra. On je trasirao dobro put koji ću nastaviti nadam se uspješno – rekao je ministar Mulabdić.

Skupština KS-a danas je na sjednici s 22 glasa ‘za’, tri suzdržana i jedan ‘protiv’, za ministra MUPKS-a imenovala Vedrana Mulabdića, iz Saveza za bolju budućnost BiH.

U nastavku sjednice Skupština KS-a donijela je Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti, s obzirom na to da naučni i tehnološki razvoj ima prioritetan značaj za razvoj Kantona i sastavni je dio međunarodnog, posebno evropskog naučnoistraživačkog prostora, a Vijeće Naučnoistraživačkog instituta čine svi zaposleni, doktori nauka i magistri, s punim radnim vremenom.

Resorno ministarstvo će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti pravilnik o klasifikaciji naučnih oblasti, polja i grana uz prethodno provedene konsultacije s visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, kao i pravilnik o postupku upisa i brisanja iz Registra naučnoistraživačkih subjekata na području KS-a.

U budžetu KS-a za 2016. godinu na poziciji Transfer za visoko obrazovanje predviđena su sredstva od 66.144.000 KM, (sufinansiranje/finansiranje djelatnosti Univerziteta u Sarajevu), dok su na poziciji Transfer za nauku predviđena sredstava od 4.300.000 KM (sufinansiranje/finansiranje naučnih instituta i Akademije nauka i umjetnosti BiH). Na poziciji Programi nauke predviđena su sredstva od 283.000 KM za sufinansiranje programa nauke (podrška realizaciji naučnih projekata).

Također je donesena odluka o razrješenju starih, ali i o imenovanju novih predsjednika i članova skupštine nekoliko odbora, agencija, pravobranioca, komesara, komunalnih preduzeća (Park, Pokop, Rad, Sarajevogas, Toplane – Sarajevo, Tržnice – pijace, Vodovod i kanalizacija).