Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stojičić: RS mora ostati na temeljima dejtonskih rješenja

Zeljka Stojicic

Republika Srpska mora ostati na temeljima dejtonskih rješenja sa svim svojim državotvornim elementima i kapacitetima u sastavu BiH, kao specifične i složene države, uz mogućnost da putem referenduma odlučuje o svom ustavnopravnom statusu, ocijenila je danas potpredsjednica entitetskog parlamenta Željka Stojičić.

– Poboljšanje ukupne situacije u RS-u podrazumijeva naše jedinstvo prema dejtonskim rješenjima, izgrađivanju i funkcionisanju ustavnog sistema BiH i učešću RS-a u evropskim integracijama – kazala je Stojičić u obraćanju studentima banjalučkog Pravnog fakulteta tokom tradicionalnog “Parlamentarnog sata”.

Mehanizam koordinacije za evropska pitanja moguće je, smatra, ostvarivati samo uz poštovanje ustava entiteta i BiH.

Naglasila je da će parlament učiniti sve što je potrebno da bi se donijeli reformski zakoni koji imaju za cilj unapređenje ekonomskog i socijalnog stanja u entitetu.

– Zato je neophodno da svi maksimalno djelujemo na povećavanju zapošljavanja, poboljšanju standarda, vladavini prava, smanjenju kriminala i korupcije, kao i povećanju stepena bezbjednosti ljudi i imovine – kazala je Stojičić.