Platforma „16+1“ omogućava ekonomsku saradnju Kine s BiH

LiuChangling344

Zamjenik guvernera kineske provincije Jiangxi Liu Changlin izjavio je da mehanizmi u okviru „Platforme 16+1“ za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope omogućavaju ekonomsku i regionalnu saradnje između i Bosne i Hercegovine i te kineske provincije.

On je to izjavio nakon susreta s delegacijom novinara iz centralne i istočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Letonije, Estonije, Češke Republike, Slovenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske te Hrvatske i Slovačke), koji borave u posjeti Kini. Organizator posjete je Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

„Platforma 16+1“ inicirana je prvim ekonomskim i trgovinskim forumom Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, u junu 2011. godine u Budimpešti, a inaugurirana 2012. u Varšavi.

Zamjenik guvernera kineske provincije podsjetio je da su dobra saradnja i prijateljstvo, oduvijek postojali između Kine i centralne i istočne Evrope, javlja izvještač Fene.

– Gajimo prijateljske odnose sa zemaljama centralne i istočne Evrope. Iako su se mnoge stvari izdešavale tokom 1980-ih i 90-ih, kada su obje strane prošle kroz period promjena i reformi, održali smo ovo prijateljstvo na visokom nivou – istakao je Liu.

To, dodao je, potvrđuje i činjenica da je vanjskotrgovinska razmjena Kine s regijom centralne i istočne Evrope u stalnom i brzom porastu. Također, naglasio je da, iako se multilateralna saradnja razvija sporo, u isto vrijeme, regionalna saradnja je na visokom nivou.

S tim u vezi, Liu je podvukao da su Kina i zemlje centralne i istočne Evrope shvatile da trebaju ekonomsku saradnju i razvoj, ali i bolje diplomatske odnose.

Govoreći o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Kini, napomenuo je da, iako je ova zemlja ostvarila izvjesna dostignuća, još uvijek se suočava s velikim izazovima i poteškoćama.

Kako je rekao, jedan od problema je debalansiran razvoj ekonomije, odnosno ekonomija koja se u različitim kineskim regijama ne razvija istom brzinom.

– Po bruto domaćem proizvodu (BDP) provincija Jiangxi je na 20. mjestu, dok je provincija Guangdong među prvih pet u Kini – naveo je jedan primjer te istakao da je ukupni BDP Kine u porastu, ali da BDP po glavi stanovnika nije veliki i da je to pitanje na čemu moraju raditi ubuduće.

Međutim, zamjenik guvernera kineske provincije Jiangxi potcrtao je da je glavni zadatak da tokom narednih pet godina iskorijeni siromaštvo u toj provinciji.

– Moramo obezbijediti normalan život i pomjeriti sa granice siromaštva 1,3 miliona stanovnika, koliko ih sada ima u našoj provinciji – kazao je Liu.

Također, novinari iz centralne i istočne Evrope danas su posjetili i Nancheng zonu visoke tehnologije u kojoj živi oko 500.000 stanovnika, koji se bave razvojem aeronautike, robotike, novih materijala, biotehnologije, farmakologije, softvera te razvojem i izgradnjom solarnih panela.

Nancheng zona visoke tehnologije osnovana je 1991. godine, a Državno vijeće je odobrilo kao nacionalnu zonu visoke tehnologije u novembru 1992. U okviru te zone djeluje osam univerziteta i tri koledža, 2.500 kompanija, od kojih je njih 300 među 500 najuspješnijih kompanija u svijetu. Nancheng visoka zona tehnologije je najmoćnije integrirana nacionalna razvojna zona provincije Jianngxi.

U okviru posjete Nanchengu, delegacija novinara obišla je i vodeće kineske kompanije iz oblasti proizvodnje led rasvjete i dioda, „Lattice Power“ i „Linovation“, koje prodaju svoje proizvode širom svijeta.

– „Linovation“, između ostalog proizvodi led pozadinsko osvjetljenje za sve vrste smartphona, izuzev za Apple, osvjetljenje za automobile te iPad – naveo je glavni inžinjer te kompanije Jiang Guozhong.

Menadžerica Ureda za strateško poslovanje kompanije „Lattice Power“ Queena Wang istakla je da je ta kompanija jedina u svijetu koja proizvodi LED čipove od silikonskog gela te da je jedna od njihovih tehnologija dobila nagradu „National Technological Invention Award“, što je najveća nagrada za tehnološke inovacije u Kini.

Provincija Jiangxi se nalazi južno od srednjeg dijela rijeke Yangtze, a okružuju je planinski lanci s istočne, južne i zapadne. Prostire na površini od 166.900 km2, a naseljava je 45 miliona stanovnika. Jiangxi ima dugu historiju i izvanrednu kulturnu baštinu. Cijela provincija ponosi s činjenicom da se u njenom sastavu nalaze tri nacionalno poznata historijska grada, Nanchang, Jingdezhen i Ganzhou.