Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrijske vlasti planiraju zaplijeniti Hitlerovu rodnu kuću

hitler kuca33

Austrijska vlada je najavila donošenje zakona koji bi omogućio zvaničnu zapljenu kuće u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler, u pokušaju sprječavanja eventualnog okupljanja neonacista na tom prostoru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo pomenuti zakon kako se na tom mjestu ne bi okupljali neonacisti.

“Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije nekoliko godina su pokušavali kupiti nekretninu, ali su ti pokušaji bili bezuspješni. Sada je jedina opcija da vlasništvo nad kućom preuzme Republika Austrija kroz eksproprijaciju”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Inače, kuća se nalazi u malom gradu Braunau am Inn, gdje je Hitler rođen 20. aprila 1889. godine, a tu je živio s roditeljima dok nije napunio tri godine kada su se preselili u mjesto Passau u Njemačkoj.

Od Hitlerovog poraza u Drugom svjetskom ratu kuća je služila kao javna biblioteka i banka, u njoj su se održavali časovi srednjoškolaca, a čak je kratko bila sjedište za lokalnu humanitarnu organizaciju.

Gradske vlasti su 1989. godine odlučile da se kuća pretvori u memorijalni centar za sve žrtve nacističkih zločina.

Ipak, od 2011. godine, kuća je prazna, a njena vlasnica Gerlinde Pommer, koji nije u srodstvu s Hitlerom, prima mjesečnu rentu u iznosu od 4.800 eura od austrijskih vlasti. Pommer je 2011. godine odbila odobriti renoviranje i prodati kuću vlastima.