Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajedničko sprovođenje strategije omogućava i sredstva iz fondova EU

slide-map

Rad na poboljšanju infrastrukture zemalja članica Centralnoevropske inicijative /CEI/, sa posebnim osvrtom na transport i energetiku, tema je sastanka Parlamentarnog komiteta Parlamentarne dimenzije CEI koji traje u Sarajevu.

Šef delegacije Italije Lodoviko Sonego smatra da je zajednički nastup zemalja CEI u sprovođenju strategije o transportu i energetici mnogo bolji od pojedinačnog sprovođenja u zemljama članicama.

“CEI je spremna da bude glavni partner i protagonista sprovođenja strategije”, istakao je Sonego.

Prema njegovim riječima, zajedničko sprovođenje strategije omogućava i zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova EU.

Predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI Monika Tomić kaže da je predviđeno da skup bude završen usvajanjem deklaracije kojom će biti potvrđena uloga CEI u jačanju političkog dijaloga i regionalne saradnje, kao i podrška procesu evropskih integracija zemalja članica inicijative.

“Težićemo izradi master plana za izgradnju saobraćajnica i komunikacija koje će povezivati zemlje članice CEI”, rekla je Tomićeva, koja je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

CEI, kao multilateralna organizacija centralnih, istočnih i jugoistočnih zemalja Evrope, nastala je 1989. godine i danas u svom članstvu ima 18 zemalja, od kojih su devet članice EU.

BiH ove godine predsjedava Parlamentarnom dimenzijom – parlamentarnom skupštinom CEI.

EU