Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Nadam se da će naš problem s Rusijom biti otklonjen

erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u vezi sa izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina, o mogućnosti popravljanja odnosa između Turske i Rusije, kazao da mu nije baš najjasnije kakav se prvi korak očekuje od Ankare, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što mene sada zanima je kakav se to prvi korak od nas očekuje, teško mi je to shvatiti. Turska nije zemlja koja sjedi na osuđeničkoj stolici i nikako nismo neko ko želi pokvariti odnose sa Rusijom. Što više, Turska je zemlja koja želi razvijati odnose sa Rusijom”, rekao je Erdogan.

Erdogan je prije polaska u Ugandu novinarima u Izmiru kazao kako je zanimljivo da je Rusija žrtvovala Tursku zbog, kako je rekao, greške pilota.

“Zanimljivo je da smo uopšte došli u ovakvu situaciju i da je žrtvovao ogromnu Tursku zbog greške pilota ili zbog pogrešnih motiva u momentima kada su naši odnosi sa Putinom bili na prijateljskom nivou. Mislim da moramo nastojati da obnovimo odnose sa Rusijom i da ih ponovo vratimo na dosta drugačiju poziciju. Nadam se da će ovaj problem biti otklonjen što prije i da Turska i Rusija, ponovo naprave korake koje smo pravili tokom posljednjih 10 godina, i da ćemo nastaviti i dalje praviti iste korake”, rekao je Erdogan.

Podsjetimo, Rusija je zatražila od Turske da preduzme prvi korak u naporima za normalizaciju odnosa između dviju zemalja i uputi izvinjenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Moskvi, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je jučer izjavio da nema te “radne grupe koja se može baviti pitanjem između Turske i Rusije, osim ako Turska ne poduzme prvi korak.”

Komentarišući poziv turskog ministra vanjskih poslova da formiraju radnu grupu koja će se raditi na normalizaciji odnosa između ove dvije zemlje, Peskov je rekao da “potez za rješenje problema treba povući Turska, kao što je i predsjednik Rusije istakao u Atini.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin, tokom nedavne posjete Atini, komentarisao je događaj iz novembra prošle godine kada su Oružane snage Turske oborile ruski vojni avion nedaleko od sirijske granice poručivši da za to još uvijek nisu dobili izvinjenje.

Turske vlasti tvrde da je letjelica narušila zračni prostor ove zemlje, dok Rusija ističe da je avion bio na nebu iznad Sirije. Putin je istakao da su do sada dobili različite izjave, ali nikada izvinjenje.