Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u

pdv

Institut za razvoj mladih KULT uputio je inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje.

Riječ je o inicijativi kojom se Institut zalaže za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojima bi obveznici plaćali PDV po naplaćenoj umjesto izdatoj fakturi za isporučene robe i pružene usluge, te imali pravo na odbitak ulaznog poreza tek u onom trenutku kada svom dobavljaču plate primljene robe i usluge, dok bi rok za plaćanje PDV-a bio pomjeren sa desetog na posljednji dan u mjesecu za prethodni mjesec.

Izmjene se odnose na obveznike koji ostvaruju godišnji promet roba i usluga (bez uračunatog PDV-a) do milion maraka.

Inicijativa je pokrenuta početkom marta ove godine, a dosad ju je podržalo oko 30.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

Ovakve izmjene žele obrtničke komore Srednjobosanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog kantona, Kantona Posavina, Kantona Sarajevo, Područna privredna komora Banja Luka, Privredna komora Kantona Sarajevo, Gospodarska komora Grada Mostara, Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Privredna komora Tuzlanskog kantona, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, Privredna komora FBiH, Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće“, Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, Udruženje poslodavaca FBiH i pojedinačni privrednici.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative “Poslovni prostor BH”, koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.