Najjači volvo u istoriji

volvo XC90

Nova vruća uzbuđenja sa sjevera pripremio je Volvo u saradnji sa Polestarom.

Po mnogima najljepši luksuzni SUV na tržištu optimiziran je od strane Polestara, a epilog je najsnažniji model Volva u istoriji. Naravno, u pitanju je XC90, i to T8 Twin Engine hibridna izvedba, kojoj je snaga podignuta na 421 KS, a moment na 680 Nm. Plus je to od čak 87 KS i 240 Nm.

Ovako modificirani XC90 može konkurirati najboljima u generaciji. 100 km/h postiže za 5,5 sekundi, a pritom zadržava eko predznak originala. Da, ovaj ogromni SUV prosječno troši 2,1 l/100 km, a električna autonomija iznosi 43 km.

U službenom priopćenju stoji kako nije samo optimiziran rad motora već je unaprijeđena cjelokupna mehanika. Odziv gasa je brži, a karakteristike mjenjača su podređene boljim performansama. Posebno zanimljiva je gear hold funkcija koja omogućava zadržavanje mjenjača u jednom prijenosnom omjeru prilikom vožnje zavojima ili u fazama velikih lateralnih ubrzanja. Ako ste ikada vozili automatikom “na nož” znat ćete koliko je ovo korisna opcija.

Podsjetimo, Volvo je prije samo sedam dana najavio Polestar izvedbu serije 90, a što je tek početak u širenju game visokoučinkovitim modelima sportskog karaktera.