Električni automobil od nula do sto za sekundu i po

Grimsel

Studenti iz Ciriha i Lucerna već godinama rade na ostvarivanju snova ljubitelja brzine (i ubrzanja) – na pistu su izveli svoje električno vozilo “Grimsel” koje iz mjesta do brzine od 100km/h stiže za nevjerovatnih 1,513 sekundi.

Talentovani momci i djevojke okupljeni u Akademskom klubu za motosport u Cirihu (AMZ) razvili su osnovu vozila 2014. za takmičenje “Formula Student”, a od tada se takmiče u ludim brzinama sa svojim kolegama iz cijelog svijeta.

Švicarci su nadmašili rekord njemačkog “Zelenog tima” sa Univerziteta u Štutgartu, koji je svoju “formulu student” provozalo po aerodromu u Vilhelmshavenu uz ubrzanje od 0 km/h do 100 km/h za 1,779 sekundi.

“Grimsel” ima četiri motora kombinovane snage od 200 konjskih snaga uz fascinantan obrtni momenat od 1.700 Nm, izrađen je mahom od ugljeničnih vlakana i težak je samo 168 kilograma.

Studenti su razvili i poseban sistem prenosa i koordinacije tokom vožnje, koji je fokusiran na maksimalnu efikasnost. O svakom točku i motoru na njemu vodi posebna jedinica sistema, koja usklađuje količinu snage koja se prenosi na točak više puta tokom jedne sekunde.

Za nestvarno ubrzanje “Grimselu” je potrebno samo 30,5 metara. Naravno, motori na EV su dovoljno pametni da prilikom kočenja skladište energiju.

Vidjećemo koliko će ovaj rekord potrajati.