UEFA ruši piratske strimove Evropskog prvenstva u nogometu

piratski strimovi – uefa

Sada kad je Evropsko prvenstvo u nogometu u toku, UEFA i njeni partneri su počeli da ruše mnoge neautorizovane strimove koji se emituju na internetu. Uprkos njihovim naporima, čini se da je to igra u kojoj ne mogu pobijediti. Sa dnevnom publikom od nekoliko desetina miliona gledalaca, Evropsko prvenstvo u Francuskoj je jedan od najgledanijih sportskih događaja godine. UEFA pažljivo kontroliše ko može da gleda, šta i gdje.

Trn u oku Evropske fudbalske zajednice i njenih partnera su neautorizovani strimovi. Ovi strimovi su postali sasvim uobičajeni i nude ljudima šansu da gledaju razne mečeve bez da plaćaju pretplatu kablovskim operaterima. Tokom protekle sedmice UEFA i njeni partneri su označili nekoliko sajtova koji nude takve strimove, a tu ulaze i nekoliko Google Blogspot blogova.

TorrentFreak je provjerio nekoliko UEFA obavještenja koja su usmjerena ka Blogspot stranicama, ali nijedna od njih nije srušena. Međutim, prenosi uživo više nisu dostupni, pa se pretpostavlja da je dalji rad ovih stranica u skladu sa pravilima. Pojedini vlasnici prava na prenose Evropskog prvenstva su pokušali da riješe ovo tako što su poslali obavještenja raznim sajtovima, ali čini se bez mnogo uspjeha.