Dijete s tri godine počinje sklapati prijateljstva

dijete

Vaš trogodišnjak nalazi se na početku socijalizacije. Dijete ove dobi voli se igrati s drugima i sve više vremena provodi s vršnjacima i drugom djecom. Za razliku od dvogodišnjaka, dijete ove dobi manje će imati ispade vikanja, bacanja na pod i mlataranja nogama i ima veću želju da vam udovolji.

Trogodišnjaci mogu imati strahove od glasnih zvukova, mraka, životinja, čudovišta, i neki će i dalje nositi sa sobom omiljenu deku ili igračku. Počinju postavljati pitanja i razvijati vlastiti smisao za humor. Vole se smijati i ponavljati smiješne riječi i glumiti smiješne situacije.

U ovoj dobi potpuno je normalno da vaše dijete ima zamišljenog (nevidljivog) prijatelja. Ovo ne znači da je dijete usamljeno ili nedruštveno. Gotovo polovica predškolske djece ima zamišljene prijatelje, a oni mogu biti u ljudskom ili životinjskom obliku i imaju ime te izraženu osobnost. Oni pomažu djetetu u razvijanju prijateljstva te im pružaju osjećaj kontrole.

Preko osobnosti zamišljenog prijatelja možete saznati više o strahovima djeteta. Primjerice, ako se zamišljeni prijatelj boji mraka, vjerojatno i vaše dijete ima ovaj strah. No nemojte koristiti izmišljenog prijatelja za manipulaciju, nego pokažite djetetu da ga prihvaćate i dopustite mu da vas samo vodi kroz njegovu prisutnost.

Spremni za vrtić

Nakon što dijete krene u vrtić, više je izloženo bolestima dišnog sustava, prehladama i gripi. Važno je da naučite dijete da redovito pere ruke. Pranje zubi je također važno u ovoj dobi jer bolesti desni i problemi sa zubima mogu utjecati na cijeli organizam. Vaše dijete ima već sve mliječne zube, koji će početi ispadati nakon 5. godine (vjerojatnije u 6. i 7. godini).

Budući da dijete kreće u vrtić, zdrav doručak je najvažniji obrok u danu. Porcija hrane za trogodišnjaka je polovica porcije namijenjene odrasloj osobi. Iako vaše dijete ima svoju omiljenu hranu, ponudite mu da proba nove vrste hrane, ali nemojte ga siliti da pojede sve. Nastojte pripremati istu hranu za cijelu obitelj.

Vaše dijete sada već vjerojatno govori oko 500 riječi i to u rečenicama od tri do šest riječi koje su razumljive drugima, razlikuje nekoliko boja i zna nekoliko brojeva. Čak i kad šuti, ono sluša i upija vaše riječi, iako vam se čini da ne razumije puno. Pričajte mu što radite jer na taj način naučit će nove riječi i bit će mu lakše pravilno govoriti. Nemojte koristiti tepanje i dječji govor nego ga potičite da govori pravilno.
Odvikavanje od pelena

Dijete zna hodati po stepenicama, penje se i može naučiti voziti tricikl, zna pravilno držati olovku ili bojicu te pribor za jelo i koristiti tipke i gumbe. Samo se oblači i skida odjeću i obuću, pere zube i češlja kosu. Ovo je razdoblje kada je dijete sve više bez pelena preko dana, iako se može dogoditi da se pomokri preko dana ili noći.

Mnogim trogodišnjacima teško je ostati suho preko noći, stoga je normalno ako mu još treba pelena. Važno je da počnete učiti dijete na kahlicu kada je ono spremno, nemojte ga siliti ako još nije spremno za odvikavanje od pelene. Prema istraživanju Medicinskog fakulteta u Wisconsinu, prosječna dob za to je 35 mjeseci za djevojčice i 39 mjeseci za dječake.

Prosječnom trogodišnjaku potrebno je 10 do 12 sati spavanja tijekom noći te sat i pol popodnevnog drijemanja. Mnoga djeca ne žele zaspati jer se boje da će nešto propustiti, a neki još vole spavati su krevetu s roditeljima ili se bude tijekom noći. Rutina noćnog spavanja je važna, jer organizam trogodišnjaka mora regulirati hormonalne dnevne i noćne cikluse i održavati ih u ravnoteži s unutarnjim satom.

Hiljadu zašto, hiljadu zato

Dijete ove dobi je znatiželjno i stalno postavlja pitanja. Promatra svijet oko sebe i uspoređuje sebe i druge, primjećuje razlike između ljudi poput boje kose, rase, tjelesnih invaliditeta i nije mu neugodno glasno pitati sve što ga zanima.

Ovo je razdoblje kada dijete postavlja pitanja kako nastaju djeca. Nemojte ga ignorirati i odgađati razgovor jer dijete mora znati da vam se može obratiti bilo kada sa svim mogućim pitanjima. Pitajte ga zašto ga ovo zanima baš sada, i nemojte se preplašiti – što jednostavnije i kraće recite da je on ili ona došla iz maminog trbuha.

Naučite dijete kako zahvaliti na poklonu i kako pristojno zatražiti nešto što treba. Ovo je idealno vrijeme za stvaranje uspomena i obiteljske tradicije. Uključite ga u pripremanje kolača i blagdanska obiteljska okupljanja.