Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Renzi: Slijedi nova stranica u EU

Matteo Renzi23

Italijanski premijer Matteo Renzi izjavio je kako njegova zemlja poštuje rezultate referenduma i volju britanskog naroda, te kako se sada otvara jedna nova stranica, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su objavljeni rezultati jučerašnjeg referenduma, prema kojima je 52 posto stanovnika Velike Britanije glasalo za izlazak iz EU-a, oglasio se i italijanski premijer Matteo Renzi na konferenciji za novinare u Rimu.

“Britanski narod je izabrao. Mi poštujemo tu odluku. Sada se otvara jedna nova stranica”, poručio je Renzi, dodavši kako današnji dan nije nimalo lak.

Istakao je kako je Evropa tokom historije znala biti jaka u teškim situacijama poput ove, te dodao kako će i Italija učiniti ono što je potrebno.

Renzi je rekao da kada bi Evropi trebao dati neko ime, on bi je nazvao kućom, te dodao: “Evropa je naša kuća, ali je treba obnoviti. Mora se osvježiti, jer ona je kuća i naše budućnosti.”

Prema riječima Renzija, svijet će uvijek imati potrebu za Evropom i njenim vrijednostima, a posebno za njenim humanizmom. Istakao je kako je historija posljednjih 70 pokazala da je mir moguć jedinstvom, a ne dijeljenjem.

Renzi je najavio i sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova šest zemalja osnivačica EU-a u Berlinu, kao i svoj sastanak sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, koji će biti održan u ponedjeljak.