Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi cilj reprezentacije BiH plasman u A-diviziju

zenska juniorska reprezentacija4

Ženska juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 23. do 31. jula na domaćem terenu u Sarajevu igrat će evropsko prvenstvo B-divizije. Izabranice selektora Gorana Loje jučer su se okupile na Vlašiću i započele pripreme za prvenstvo na kojem će pokušati izboriti plasman u evropsku A-diviziju.

BiH će nastupiti u grupi A sa selekcijama Portugala, Rumunije, Finske i Islanda, a Lojo u izjavi za Fenu naglašava da je trenutno teško prognozirati rasplet grupe i omjer snaga reprezentacija, te da je prvi cilj selekcije BiH izboriti plasman među tri najbolje ekipe koje će on naredne godine igrati među najboljim evropskim selekcijama.

– Najbolje tri reprezentacije takmičenja će izboriti plasman u A-diviziji i to je naš prvi cilj. Trenutno je nezahvalno prognozirati rasplet u našoj grupi ili pričati o snazi protivnika, jer još nisu objavljeni zvanični sastavi ekipa na stranici FIBE. Ako je neka selekcija bila jaka prošle godine, ne mora značiti da je jaka i ove jer se godišta pomjeraju – rekao je Lojo.

Naglašava da se trenutno na Vlašiću priprema 16 košarkašica kojima će se priključiti još pet igračica iz mlade (U-20) reprezentacije BiH, kada završe nastup na evropskom prevenstvu A-divizije u Portugalu.

– Pet igračica koje će nam se naknadno priključiti trenutno se nalaze na pripremama s mladom reprezentacijom. Kada 18. jula okončaju nastup na evropskom prvenstvu u Portugalu pridružit će se nama – ističe selektor BiH.

Pet igračica koje će se naknadno priključiti bh. juniorkama su članice Jedinstva Melisa Brčaninović i Naida Glotić, te košarkašice Mladog Krajišnika Nikolina Zubac, Žaklina Milošević i Jovana Milaković.

Na Vlašiću se trenutno nalaze sljedeće košarkašice: Milina Miseljić (Celje), Jovana Vavan, Sandra Azinović, Iris Starčević (Play Off), Eni Nizamić, Amna Kahrić, Sara Heljić (Čelik), Gabriela Višković, Andrea Krišto (Livno), Andrijana Reljić (Orlovi), Leonarda Bošnjak, Tea Perić (Zrinjski), Ida Telalović (Norrort, Švedska) Ivona Krakić (Sloboda), Ajla Ikanović (Banovići), Emina Hadžihuseinović (Trešnjevka Zagreb).

Lojo će do početka prvenstva odrediti 12 košarkašica koje će predstavljati BiH na EP-u. Bh. juniorke će se pripremati na Vlašiću do 30. juna, nakon čega će se dvije sedmice pripremati u Sarajevu. Od 14. do 17. jula će igrati dvije prijateljske utakmice u Srbiji protiv vršnjakinja iz te zemlje koje nastupaju u A-diviziji. Do početka prvenstva selekcija BiH će se pripremati u Sarajevu gdje će odigrati dvije kontrolne utakmice protiv Makedonije i jednu protiv Engleske.

Evropsko prvenstvo B-divizije počinje 23. jula u Sarajevu, a reprezentacija BiH prvi meč grupne faze će igrati u KSC Ilidža 24. jula u 18.30 sati protiv selekcije Finske.