Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ozvaničen završetak prve faze saradnje Zemaljskog muzeja i IRSC-a

zemaljski muzej i irsc1

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias uručio je danas u Sarajevu certifikate za pet radnika Zemaljskog muzeja BiH, polaznika obuke koju je održao Vrhovni institut za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima.

Time je završena prva faza projekta saradnje ISCR-a i Zemljaskog muzeja u sklopu koje su italijanski stručnjaci održali kurseve i restauratorske intervencije na kolekcijama i metalnim eksponatima muzeja.

zemaljski muzej i irsc

Ambasador Corrias je izjavio da je rijetkost da za tako kratko vrijeme bude urađeno toliko konkretnih stvari, te zahvalio osoblju muzeja i ISCR-a koje je pokazalo veliku strast prema svom poslu.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić rekao je da su u posljednjih 20 godina bile rijetke posjete osoba koje su nudile konkretnu saradnju na obostranu korist, te izrazio nadu da će u narednim godinama postići značajne rezultate koji će praviti razliku.

Zahvalio je ambasadoru i predstavnicima ISCR-a, kao i uposlenicima muzeja koji su omogućili sve provedene aktivnosti i rekao da se nada da će nastaviti saradnju.

Program je finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije u sklopu Ugovora o saradnji u oblasti kulture, sporta i obrazovanja između Italije i Bosne i Hercegovine, a cilj mu je formiranje prvog Centra za konzervaciju i restauraciju u BiH, pri Zemaljskom muzeju.