Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Azerbejdžana

Izetbegovic-Hasanov123

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova, s kojim je razgovarao o ekonomskim i političkim odnosima dviju prijateljskih zemalja.

Ambasador Hasanov informisao je predsjedavajućeg o aktuelnom statusu finaliziranja azerbejdžanskog ulaganja u fabriku za preradu voća kod Doboja. Sagovornici su se usaglasili da se od ove fabrike očekuje da pospješi novi zamah poljoprivrede na tom području.

Bilo je riječi i o fabrici za preradu krompira “Srebreničanka” u Srebrenici, još jednoj investiciji iz Azerbejdžana obima više od pet miliona eura, koja će u startu zapošljavati 30 ljudi, a indirektno i do 700 kooperanata.

Tema razgovora bila je i situacija u Nagornom Karabahu, dijelu azerbejdžanske teritorije pod kontrolom pobunjenih Ermenaca i oružanih snaga Ermenije. Ambasador Hasanov pohvalio je konstruktivnu ulogu BiH. Predsjedavajući Izetbegović izrazio je nadu u mogućnost trajnog mirnog rješenja i povratka izbjeglica na teritorija s kojih su prognani.

Razgovarano je i o mogućnostima ulaska azerbejdžanskog kapitala kroz privatizaciju, smanjivanju birokratskih prepreka za investitore, te o mogućem angažmanu azerbejdžanskih kompanija na infrastrukturnim projektima u BiH.

Ambasador Hasanov potvrdio je namjeru predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva da posjeti BiH na jesen. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se zahvalio za konkretnu i istrajnu podršku Azerbejdžana našoj zemlji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.