Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv vlastima RS da odmah riješe pitanje nastave na bosanskom jeziku

bosanski jezik konferencija23

Učesnici konferencije “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika” pozvali su vlasti bh. entiteta RS da odmah i bez odlaganja riješe pitanje nastave na bosanskom jeziku i općenito upotrebe bosanskog jezika u RS-u.

Pozvali su i državne organe Bosne i Hercegovine, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika OHR, Delegaciju Evropske unije u BiH, Kancelariju Vijeća Evrope u BiH, ombdusmene za ljudska prava, ambasade prijateljskih zemalja i druge prijatelje da zaustave diskriminaciju Bošnjaka koja se provodi u obrazovnom procesu bh. entiteta RS kroz negiranje postojanja bosanskoga jezika i nastojanja da se Bošnjacima nametne ime za jezik čiji kontinuitet trajanja obuhvata čitav jedan milenij – jedan je od zaključaka ovog skupa koji je organizirao Kabinet potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

Učesnici konferencije daju punu podršku roditeljima i djeci u bh. entitetu RS da u obrazovnom procesu istraju u borbi za svoja osnovna ljudska prava i prava na jezik.

Koristeći se svim resursima kojima raspolažu bošnjački filolozi i političari tražit će optimalan model organizacije i provođenja nastave na bosanskom jeziku u školama u bh. entitetu RS, uključujući nacionalnu grupu predmeta. Pri tome su spremni biti ravnopravan i konstruktivan partner Ministarstvu prosvjete RS-a i Prosvjetno-pedagoškom zavodu RS-a.

Ocijenili su da je na svako osporavanje nominacije i upotrebe bosanskog jezika ili bilo koji drugi vid njegova negiranja nužno regulirati kroz domen pravnog i političkog djelovanja i usaglašavanja.

– Svako političko ili bilo koje drugo negiranje, osporavanje, nominacijsko uvjetovanje jednog maternjeg jezika živa je ilustracija neslobode, nesigurnosti, institucijskog nasilja, nepoštovanje elementarnih ljudskih prava u postojećim društvenim kontekstima – zaključeno je na skupu.

Pitanje imena bosanskog jezika na prostorima bh. entiteta Republika Srpske primarno je pravno-političko pitanje, pa i aktualnu anticivilizacijsku igru s imenom bosanskog jezika i s osjećanjima njegovih nosilaca moguće je riješiti jedino konkretnim pravno-političkim potezima, zaključeno je na ovoj konferenciji.

Bosanski jezik je, ukazuju, jasno definiran i pozicioniran u skladu sa svim historijskim i lingvističkim, naučnim činjenicama i jedan je od zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini.

Dodaju da je bosanski jezik lingvistička, književna, kulturalna i društvena činjenica u prošlosti i sadašnjosti, kao i ustavna kategorija.

– Bosanski jezik je znanstveno-historijska činjenica koliko su to i srpski, i hrvatski i svi drugi južnoslavenski, evropski i svjetski jezici; o njegovu imenu i njegovoj pripadnosti svojim govornicima ne može biti nikakvih rasprava, nikakvih političkih ili kojih drugih nagodbi – zaključeno je.

Naglašeno je da Bošnjaci kao konstitutivni narod na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine imaju puno pravo na svoj jezik.

U zaključcima se podsjeća da su se na posljednja dva popisa provedena u Bosni i Hercegovini, 1991. i 2013., Bošnjaci izjasnili da je njihov jezik bosanski i niko nema pravo odlučivati u njihovo ime prilikom izbora jezika i njegove nominacije.

Konferencija je upriličena kao odgovor Bošnjaka na kontinuirano negiranje bosanskog jezika u bh. entitetu RS, a jezički stručnjaci i političari sastali su se s ciljem da još jednom ukažu da je bosanski jezik činjenica, te da pokušaju iznaći adekvatna rješenja za prevazilaženje diskriminacije Bošnjaka u RS.

Poseban odbor, koga su činili akademik Dževad Jahić (predsjednik), Ramiz Salkić, Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija, Mehmed Pargan i Amela Isanović, definirao je zaključke koji će biti proslijeđeni zvaničnicima u svim institucijama na nivou države i entiteta.

Današnji skup u Banjoj Luci je, kako je saopćeno, uvođenje nove prakse i predstavlja prvi korak u pripremi i organiziranju sličnih naučnih skupova koji će, u cilju promoviranja bosanskog jezika, u narednom periodu biti organizirani u RS-u, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.