Univerzitet “Džemal Bijedić” iznjedrio prve diplomante turkologije

dzemal bijedic

Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru iznjedrio je prvu generaciju apsolvenata odsjeka turskog jezika i književnosti. Tim povodom budućim diplomantima turkologije u organizaciju Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Mostaru je sinoć satima priređena prigodna svečanost uz dodjelu diploma o stečenom znanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Apsolventska večer studenata četvrte godine odsjeka za turski jezik i književnost Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru je okupila brojne goste i uzvanike, ali i probudila emocije kako kod budućih diplomanata tako i njihovih članova obitelji i profesora jer nakon četiri godine postojanja odsjek turkologije ocijenjen je veoma uspješnim i značajnim za Mostar i BiH.

20160625_2_17716216_11665316_Web

Direktor turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Mostaru Yunus Dilber je kazao za Anadolu Agency (AA) da je promocija prve generacije diplomanata turkologije plod uspješnog rada i najbolji pokazatelj kako je otvaranje ovoga odsjeka bilo potrebno u Mostaru.

“Odsjek turkologije osnovan prije četiri godine, je započeo svoje aktivnosti sa nekih desetak, a sad broji oko 90 studenata. Ove godine će našem lijepom Mostaru predati prve diplomante-turkologe i akademske građane koji će u godinama ispred nas postati predavači i profesori turskog jezika“, kazao je Dilber.

Poželjevši im sreću na tom putu je s ponosom naglasio da je u školskoj 2015/2016 godini u prvim razredima srednjih škola turski jezik pronašao svoje mjestu u nastavnom planu i programu.

“Pored onih koji će biti predavači svi mladi ljudi koji će diplomirati ove godine će biti izuzetno važni i za naše dvije zemlje. Oni će biti most između Turske i Bosne i Hercegovine i oni su ti koji će pomoći na unaprjeđenju kulturoloških i ekonomskih odnosa prijateljskih zemalja“, poručio je Dilber.

20160625_2_17716216_11665318_Web

Ovu svečanost veoma značajnom smatra i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay koji je putem svoga izaslanstva poslao čestitke i pohvale.

“Jedan od najvažnijih stupova kulturne diplomacije je rasprostranjenost jezičnog obrazovanja. Želimo se zahvaliti Institutu Yunus Emre zbog izvanrednog vođenja kulturne diplomatije i zbog omogućavanja da turski kroz mnogobrojne aktivnosti instituta postane svjetski jezik“, poruka je turske ambasade u BiH.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Sead Pašić je podsjetio da Republika Turska godinama podržava obrazovni segment u BiH, te mostarskom univerzitetu pomaže kroz razne programe i projekte koji su od velikog značaja. Jedan od njih kako je istaknuo jeste i odsjek turkologije koji se pokazao veoma uspješnim, zbog čega je za narednu godinu s ponosom najavio i otvaranje master studija.

“Ovo bi bilo jako teško organizirati bez svesrdne pomoći Instituta Yunus Emre i ja im se ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujem. Mi imamo nešto svoga kadra, ali i stalnu pomoć profesora koji dolaze iz Turske i koji su preko Instituta Yunus Emre prisutni na našem univerzitetu i drže nastavu, tako da je taj profesionalni dio izuzetno dobro pokriven.“, kazao je rektor Pašić za Anadolu Agency.

Šef odsjeka turskog jezika Adis Zilić ističe kako je odsjek turskog jezika jedan od najperspektivnijih odsjeka što najbolje svjedoči prva generacija diplomanata i sve veći broj polaznika koji žele ići njihovim stazama.

mostar

Najbolja studentica turkologije Selma Ćusto u ime svim studenata odsjeka se zahvalila organizatorima na svečanoj ceremoniji koja je pripremljena u njihovu čast .

“Veoma smo ponosni što smo prva generacija odsjeka za turski jezik i književnost. Postigli smo ovaj cilj zahvaljujući podršci naših roditelja i svojim zalaganjem i trudom. Veoma brzo je prošlo ovo razdoblje obrazovanje i bilo je zaista lijepo“, kazala je u svome emotivnom govoru buduća diplomantica prve generacije turkologije u Mostaru.