Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steinmeier: Ne smijemo pasti u depresiju nakon odluke Velike Britanije

frank walter steinmeier1

Nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU), takozvanog Brexita, u Berlinu su se sastali ministri vanjskih poslova šest zemalja osnivača Unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastali su se ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault, ministar vanjskih poslova Holandije Bert Hoenders, ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni, ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders i ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

“Ne možemo raditi kao da imamo sve spremne odgovore. Ne smijemo pasti u depresiju nakon odluke Velike Britanije”, rekao je Steinmeier prije sastanka te dodao da će danas na sastanku razmijeniti mišljenja i da će zemlje koje su ostale u EU nakon Brexita pokazati volju da Evropu učine jakom.

On je istakao kako je potrebno pronaći rješenja migrantske krize, te riješiti pojedina pitanja na polju sigurnosti i zapošljavanja mladih.

Upitan da komentariše pojedine kritike zbog ovakvog načina sastajanja ministara vanjskih poslova šest zemalja osnivača, Steinmeier je rekao da se jučer u Luksemburgu sastao sa ministrima vanjskih poslova 28 zemalja članica, a da će se u narednim danima ponovo sastati s kolegama.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Steinmeier je kazao kako će se njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Berlinu sastati s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i premijerom Italije Matteom Renzijem. Također je najavio niz sličnih sastanaka i u narednim danima.