Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska politika mora progovoriti protiv islamofobije

evropski samit o islamofobiji

Prvi evropski samit o islamofobiji, koji se održava u Sarajevu od 24. do 26. juna, drugog dana trajanja odvija se u dvije sesije i rasprave o temi “Islamofobija u Evropi“, koja je okarakterisana kao jedan od najvećih izazova s kojima se Stari kontinent sada susreće. Između ostalog, istaknuto je da je u borbi sa ovom pojavom neophodno da evropski političari počnu javno govoriti protiv islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prezentovali smo naš izvještaj o islamofobiji Evropskom parlamentu, ali i mnogim drugim institucijama. Ono što smo tom prilikom primijetili jeste da je neophodno da se pojave političari unutar Evropske unije koji će govoriti protiv islamofobije i koji imaju jasan stav u tom smislu. Isto tako ne smiju se bojati stava koji maju desničari i koji će biti spremni da zagovaraju ideje prularizma, tolerancije i otvorenog društva“, kaže doktor Farid Hafez sa Odjela političkih nauka Univerziteta u Salzburgu, koji je ujedno i portparol Evropskog samita o islamofobiji.

Naglasio je da su “u izvještaju u čijem je stvaranju učestvovalo 25 država i 27 učenjaka uveli i različite preporuke i politike koje bi se mogle implementirati”.

“Fokusirali smo se i na civilno društvo, kao i na mogućnosti i mjere koje bi se mogle upotrijebiti protiv islamofobije. Od ovog samita očekujemo da uputi poruku kako je neophodo da se unutar Evrope prihvate konkretne mjere kako bi se krivična djela protiv muslimana prihvatila kao krivična djela i da se to uvijek ima na umu“, kaže Hafez.

Doktor Hafez je objasnio da postoji razlog zbog kojeg je baš Sarajevo izabrano za domaćina Prvog evropskog samita o islamofobiji.

“Sarajevo je veoma interesantno mjesto i naravno da postoji pozadina zašto smo izabrali ovaj grad. Sarajevo simbol mira i suživota koji traje već mnogo godina. To je mjesto saradnje muslimana, hrišćana i židova. Drugi razlog je što smo kroz Sarajevo i BiH imali veliko upozorenje. Desio se genocid u Srebrenici i slični događaji i zato samit organizujemo u Sarajevu. Isto tako ovaj grad nudi ljudima dvije mogućnosti, a to su mržnja i nasilje, a druga je suživot, koji bi trebali izabrati“, rekao je Hafez.

Naravno, Evropski samit o islamofobiji ima svoj smisao i svrhu i reakcija je na ono što se danas dešava na Starom kontinentu.

“Islamofobija donosi jako puno izazova u Evropskoj uniji. Na to utiče politika koju provode desnirači. Vidjeli smo kako je to iskorišteno za ‘Brexit’ kampanju, a u 2015. smo vidjeli kako je to uticalo na migrantsku krizu. Mnogi napadi koji su se desili, kao što je bio napad u Parizu, su indikator kako islamofobija utiče na sve te događaje i kako hrani strah i mržnju. Također, je dio slagalice koja utiče na mnoge događaje kao što je bilo nasilno ubistvo poslanice u britanskom parlamentu Jo Cox“, naglasio je Hafez.

Učesnici samita će razmijeniti ideje i mišljenja te pokušati pronaći rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Evropi i svijetu. Razmatrat će se nekoliko ključnih pitanja, kao što je uspostava najbolje prakse politika u borbi protiv islamofobije. Ovo će biti objedinjeno u sveobuhvatan izvještaj, koji će biti na raspolaganju kreatorima evropske politike nakon samita.

Sponzori Evropskog samita o islamofobiji u Sarajevu su Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Fond za promociju Republike Turske, dok su partneri istanbulska Općina Umraniye i Općina Stari Grad.