UNDP počeo sa obilježavanjem 50. rođendana i 20 godina rada u BiH

undp

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, u neposrednoj blizini zgrade UN-a, danas je održan prvi u nizu od pet događaja za građane kojima će Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ove godine u BiH obilježiti pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih Nacija (UN), koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija.

Tri su univerzalna fokusa ove organizacije: ljudi, planeta i napredak. UNDP u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, radi na iskorjenjivanju siromaštva i redukciji socijalne isključenosti što se, u univerzalnom poretku, nameće kao dio elementarne platforme napretka.

undp2

U Bosni i Hercegovini su, cijele dvije decenije UNDP-a, posvećeni pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prevashodno se – kroz brojne aktivne projekte – baziraju se na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030. godine.

U prošloj godini kroz rekonstrukciju 150 javnih zgrada u BiH, za 500.000 građana poboljšane su direktne usluge zdravstva, usluge administracije, obrazovanja i pravne pomoći. Također je realizirano180 projekata rekonstrukcije komunalne infrastrukture.

undp1

Današnji cjelodnevni događaj na omiljenoj sarajevskoj šetnici je obilovalo različitim sadržajima i performansima. Između ostalog, potpuno u skladu sa misijom i dugoročnim ciljevima ove organizacije koja podržava inicijative mladih, ugostilo je i deset mladih i talentovanih studenata i akademskih slikara.

Vođeni vlastitom kreativnom vizijom, ovi su talentovani mladi ljudi napravili izuzetna platna koja predstavljaju projekte UNDP-a u BiH. Mali proizvođači organske hrane, koji su svoju proizvodnju pokrenuli zahvaljujući razvojnim projektima UNDP-a su, također, izložili svoje proizvode.

Program na Vilsonovom šetalištu je bio prenošen uživo putem radijskog programa i portala Radio Sarajevo.

Naredni događaji se očekuju ovoga ljeta u Banja Luci, Mostaru, Trebinju i Bihaću.