Bosić: Ne idem kod Dodika, ali poštovat ćemo stav RS-a o SSP-u

bosić

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas u Bijeljini da očekuje da se vlast RS-a izjasni da li je za interese RS-a prihvatljiva adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU, a predstavnici tog entiteta u zajedničkim organima u Sarajevu će stati iza te odluke, bez obzira kakva bude.

-Tražimo da RS da svoje mišljenje, a naša obaveza je da to mišljenje zastupamo i bude ispoštovano, a sve u skladu s mehanizmom koordinacije – rekao je Bosić na pres-konferenicji, nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a.

Bosić je rekao da danas neće ići na sastanak koji Dodik sazvao kako bi zvaničnici tog entiteta zauzeli stav o predloženoj adaptaciji SSP-a, uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.juna, ali da će poštovati stav koji bude dogovoren.

Lider SDS-a tvrdi i da im je poznato „da su prije izvjesnog vremena Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović bili kod ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka i da su obećali da će prihvatiti SSP“.

-Sada je izgleda neka nova situacija. Očekujemo da se izjasne, bez obzira šta pričaju strancima i domaćoj javnosti, a mi ćemo podržati odluku kakva god ona bude – dodao je.

Kada je u pitanju popis stanovništva u BiH, zatražio je odgovor od Zavoda za statistiku RS-a zašto se više ne primjenjuju softverske šifre za pristup podacima.

-Igleda su oni tu mogućnost kontrole procesa ispustili iz ruku i da više uopšte ne raspolažu s mogućnosti kontrole nad materijalom iz RS-a, za koji su bili zaduženi – ustvrdio je Bosić navodeći da treba da se utvrdi ko je odgovoran zašto je RS došla u takvu situaciju.

Na sjednici Glavnog odbora je konstatirano da SDS očekuje „izuzetno“ dobar rezultat na lokalnim oktobarskim izborima.

-Svjesni smo da naši politički potivnici, predviđeni SNSD-om, na sve načine pokušavaju da poprave izborni debakl koji su imali na prošlim izborima – rekao je Bosić ističići da je SDS siguran u pobjedu u Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, a da je uvjeren i u pobjedu zajedničkog kandidata Saveza za promjene u Banjoj Luci.