Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog bojazni od zaraze zika virusom sve više pobačaja

zika virus111

Zbog bojazni od zaraze zika virusom i posljedicama koje ostavlja na novorođenčad, sve veći broj trudnica iz zemalja Latinske Amerike odlučuje se na pobačaj, prenose mediji.

Procjenjuje se da se broj zahtjeva za pobačajem u Brazilu udvostručio otkad je poznato da se zaraza virusom dovodi u vezu s teškim oboljenjima kod novorođenčadi, a stanje je tek neznatno bolje u ostalim latinoameričkim zemljama.

Vlade brojnih južnoameričkih država ženama su savjetovale da odgode trudnoću zbog mikrocefalije kojom često rezultira zaraza ovim sojem virusa.

Šezdeset zemalja prijavilo je slučajeve zaraze zikom, a kod više od 1 500 novorođenčadi dijagnosticirana je mikrocefalija, objavio je stručni časopis New England Journal of Medicine..

Problem većine latinoameričkih zemalja je to što je pobačaj protuzakonit, zbog čega ga žene često obavljaju kod nestručnih osoba.

Online grupa koja djeluje pod nazivom Women on Web, a čine je žene koje su i same prekinule trudnoću i osobe ili organizacije koje podupiru pravo žena na pobačaj, internetskim putem savjetuju zainteresirane na koji način postupiti ukoliko žele prekinuti trudnoću iz bilo kojeg razloga, osobito ukoliko su saznale da su zaražene zikom.

Znanstvenici su analizirali nekoliko tisuća zahtjeva za prekidom trudnoće upućenih na online stranicu Women on Web pet godina prije nego što je Panamerička zdravstvena organizacija izdala službeno upozorenje o ziki 17. novembra 2015. Željeli su ustanoviti koliko je zahtjeva bilo u razdoblju između 17. novembra 2015. i 1. marta 2016.

Analiza je pokazala kako je u zemljama u kojima se ženama savjetovalo da odgode trudnoću zbog opasnosti od zaraze opasnim virusom bilo dvostruko više zahtjeva za prekidom trudnoće nego ranije, osobito u Brazilu i u Ekvadoru. Nešto manji broj zahtjeva stigao je iz ostalih latinoameričkih zemalja.