Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proces izlaska Britanije iz EU početi što prije

brexit45

Njemački i francuski dužnosnici smatraju kako Velika Britanija “što je prije moguće” treba početi proces izlaska iz Evropske unije (EU), kako su i većinom glasova izabrali građani te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povjerenik Njemačke za Evropsku uniju Guenther Oettinger pozvao je Veliku Britaniju da “pojasni svoje dalje namjere” nakon što su se glasači te zemlje odlučili za Brexit. Dodao je kako “ne može zamisliti da vlada povuče takvu odluku”.

Britanski premijer u ostavci David Cameron istakao je kako će se morati pričekati nekoliko mjeseci prije nego njegova zemlja napusti blok evropskih zemalja, dok mnogi evropski lideri pozivaju da proces napuštanja EU Britanija započne čim prije.

Oettinger je danas govoreći za njemački radio Deutschlandfunk rekao je da britanska vladajuća Konzervativna stranka treba da poduzme naredne korake.

“Svaki naredni dan je obeshrabrujući, investitori iz cijelog svijeta obeshrabreni su da ulažu u Veliku Britaniju i da vjeruju u Evropu. Referendum ipak ima veliki autoritet, koliko god to nekome smetalo”, istakao je Oettinger.

Istog mišljenja je i francuski ministar finansija Michel Sapin koji tvrdi kako Velika Britanija “što je prije moguće” treba izaći iz EU.

“Da li Britanija treba izaći brzo iz EU? Da, naravno. Francuska, poput Njemačke, misli da su Britanci glasali, izglasali Brexit i sada se taj proces mora staviit u proceduru”, rekao je Sapin govoreći za francusku televiziju France-2.

Prema njegovim riječima, evropske vlasti ne bi smjele dozvoliti da Velika Britanija bude u “neodređenom položaju” te statusu o kojem će se “raspravljati kasnije”.