Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hurtić: Sindikatu osnovnog obrazovanja nuđeno rješenje

zaltko hurtic

Predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine nuđeno je da se preregistruju i da nastave normalno funkcionirati, međutim, oni to nisu prihvatili i došlo je do brisanja iz Registra udruženja.

Nakon toga su tužili Federalnu vladu i sada se do rješenja spora ne može ništa riješiti.

To je Feni kazao vanjski saradnik Vlade FBiH za pripremu pregovora po granskim kolektivnim ugovorima Zlatko Hurtić, a povodom današnje najave okupljanja ispred zgrade Vlade Federacije.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH najavili su da će danas na vanrednoj sjednici Predsjedništva Glavnog odbora analizirati odluku o neučestvovanju delegacije tog sindikata u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije dok odluka o brisanju ne bude poništena.

Također, najavljeno je da će se nakon sjednice uputiti prema Vladi zajedno sa sindikalnim aktivistima s područja Kantona Sarajevo te članovima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Hurtić kaže da se od Vlade traži nezakonita odluka, da krši sudsko rješenje.

– Tom sindikatu je ponuđeno jednostavno rješenje, da se preregistruju i to je dvodnevni posao. To je ranije uradilo osam sindikata i sada normalno učestvuju u socijalnom dijalogu – naveo je Hurtić.

Osim toga, dodao je da socijalni partneri, svi ostali granski sindikati, u Ekonomsko-socijalnom vijeću normalno sarađuju s vladama, Federacije i kantona, i da su svi pregovori po granskim kolektivnim ugovorima započeti.

– Izuzev ovog sindikata koji odbija da djeluje u skladu sa zakonom – rekao je Hurtić.

U vezi s izuzimanjem SSSBiH kazao je da je to najavio samo predsjednik Ismet Bajramović, a ne kompletna delegacija.

– Ovo nije spor između Saveza samostalnih sindikata BiH i Vlade, nego između dva sindikata, Vlada se u ovo nije miješala niti je pokretala ovaj postupak. Ovaj postupak je pokrenut od konkurentskog sindikata, Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo – pojasnio je Hurtić.

Naveo je da je taj sindikat pokrenuo pravni spor s Federalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja, a na osnovu dokaza i sudskih presuda Ministarstvo pravde je moralo uraditi ono što su sudske presude rekle, a to je da Sindikat nije validno registrovan.