Predstavljena studija o medijskoj slici evropskih integracija u BiH

turcilo – buljubasic

Predstavljanje studije „Nevidljiva Evropa: Medijska slika evropskih integracije u BiH“ upriličeno je danas u Hotelu “Bristol” u Mostaru.

Po riječima profesorice Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Lejle Turčilo, navedena studija rezultat je jednog velikog istraživanja koje je urađeno u saradnji s Fondacijom Hajnrih Bel o tome kako bh. mediji danas izvještavaju o procesima evropskih integracija.

Neki generalni zaključak je, kazala je Turčilo, da mediji uglavnom izvještavaju tako da prate procese na jedan administrativan, birokratski način, a manje objašnjavaju građanima šta su to evropske integracije i kako mogu biti od koristi.

– Ono što je naš cilj s današnjim predstavljanjem studije jeste da prodiskutujemo s novinarima šta i kako se može raditi drugačije i na koji način, posebno kako ti međunarodni akteri, Evopska komisija, Direkcija za evropske integracije, mogu pomoći medijima da bolje izvještavaju – kazala je Turčilo.

Dodala je kako je studija pokazala da ima dosta tekstova koji se objavljuju po medijima, ali da se oni suštinski isključivo bave procesom, dakle tim dokle se stiglo, koje administartivne korake treba dalje poduzimati i slično, dok iz tih tekstova u medijima građani mogu manje saznati šta to konkretno za njih znači.

– Uvijek krivimo medije i govorimo da su mediji ti koji izvještavaju na odgovarajući način, ali čini mi se da im fali podrške i zato smo danas htjeli da okupimo novinare i ovdje u Mostaru te da s njima o tome porazgovaramo.

Prema nekim pokazateljima prethodnih istraživanja, kazala je Turčilo, građani BiH imaju povjerenje u medije, ne zato što misle da mediji toliko dobro rade svoj posao, nego što puno manje vjeruju drugim institucijama tipa politici i slično. Isto tako, imaju još uvijek pozitivan odnos prema evrospkim integracijama, ali uglavnom kažu da o njima ne znaju mnogo, dakle ne znaju tačno šta to za njih znači. Međutim, obzirom da većina istočnih i jugoistočnih zemalja ide prema EU, smatraju da bi trebala i BiH.

– Upravo zato je važno da mediji u tom kontekstu detaljnije i bolje zadovoljavaju potrebe građana za informacijama iz ove oblasti jer očito je da još nemamo veliki nivo euroskepticizma i to treba iskoristiti – zaključila je Turčilo.

Doc.dr. Belma Buljubašić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu istakla je kako su za mnoge mediji jedini izvor informacija te da smatra kako građani traže neke teme koje se tiču lično njih, dakle da li bi oni imali neku korist od ulaska u EU, da li će to uticati da njihovo obrazovanje bude bolje i kvalitetnije i slično.

Studija je do sada predstavljena u Sarajevu i u Banjoj Luci, a nakon Mostara bit će predstavljena u Tuzli.